Meghalt Steve Jobs – végső búcsú világszerte

SteveJobs-silhouette-photoRyanAnsonAFP

Fotó: Ryan Anson/AFP

Az éjjel elhunyt Steve Jobs az Apple legendás volt vezérigazgatója, a cég egyik alapítója. A hír még a konkurenseket is megrázta.

Az Apple cupertinoi főhadiszállása előtt félárbócon a zászlók, és egész weboldalát a szomorú hírnek szentelte. Bár a világszerte helyi nyelvekre lokalizált változatok – így a magyar is – csak némi késéssel álltak át a szomorú hír közlésére, de már biztos, hogy nincs tévedés, a hír sajnos igaz: Steve Jobs 56 évesen, hasnyálmirigy rákban elhunyt.

Az Apple halottja
A főoldali képre kattintva világszerte ugyanaz az angol szöveg jelenik meg, ami fordításban így hangzik: “Az Apple elveszített egy látnokot és egy kreatív géniuszt, és a világ is elveszített egy csodálatos emberi lényt. Mi, akiknek volt szerencsénk ismerni, és Steve oldalán dolgozni, egy kedves barátot, és inspiráló mentort veszítettünk el. Steve egy olyan vállalatot hagy maga mögött, amit csak ő építhetett fel és szellemisége örökké az Apple alapköve arad.

AppleHQ-SteveJobsDead

Fotó: Robert Scoble

Ha ki szeretnéd fejezni gondolataid, emlékeid, részvétedet, küldj emailt a rememberingsteve@apple.com címre

Obama búcsúja
A Fehér Ház blogján keresztül az USA elnöke, Barack Obama is kifejezte részvétét saját maga és felesége nevében. Mint az elnök írja: “Steve a legnagyobb amerikai újítók egyike volt – elég bátor, hogy másként gondolkozzon; elég bátor, hogy higgyen benne, képes megváltoztatni a világot, és elég tegetséges, hogy véghez is vigye.

Azzal, hogy a bolygó egyik legsikeresebb vállalatát építette fel garázscégéből, remekül példázza az amerikai találékonyságot. Azzal, hogy a számítógépeket személyessé tette, és az Internetet a zsebünkbe helyezte, az információs forradalmat nem csak hozzáférhetővé tette, de intuitív és szórakoztató dologgá is formálta. Azzal, hogy tehetségét történetmeséléssé formálta, gyermekek és felnőttek millióit szórakoztatta. Steve szerette azt mondani, hogy minden napját úgy éli, mintha az lenne az utolsó. Azzal, hogy így tett, átformálta az életünket, újraformált egész iparágakat, és elérte az emberi történelem legritkább tetét: megváltoztatta azt, ahogyan valamennyien látjuk a világot.

A világ elveszített egy látnokot. És talán nem is létezhet annál a ténynél nagyobb tisztelgés Steve sikere előtt, mint hogy a világ nagy része azon a készüléken értesül a halálhíréről, amit ő talált fel.”

Steve Jobsra emlékezik a TED
Annyi máshoz hasonlóan a TED mozgalom is Steve-re emlékezik. Egy 2005-ös videót tettek közzé, melyben Jobs a Stanford egyetem diplomaosztóján mond rendkívül megindító beszédet. Megoszt három történetet az életéből, tele életre szóló tanulságokkal, közismerten remek előadásmódjában. Köztük születése és neveltetése történetét, valamint hogy miért nem diplomázott le soha, és miért segítette ez jobban az életét, mintha megtette volna. De mesél akkor épp gyógyultnak hitt hasnyálmirigy rákjáról, és élethez, illetve halálhoz fűződő viszonyáról is. Pont mintha a TED közönségének tartotta volna. Tökéletes ünnepi beszéd, tökéletes TED beszéd, és tökéltes gyászbeszéd utolsó üzenetnek is beillik most, hogy eltávozott. (Választhattok magyar feliratot is.)

Bill Gates is búcsúzik
Az Apple konkurensének vezetője Bill Gates saját szavaival búcsúztatja a régi barátot és vetélytársat. “Akik elég szerencsések voltunk hozzá, hogy vele dolgozhattunk, számunkra őrülten nagy megtiszteltetés ez, nagyon fogom hiányolni Stevet.” Az “őrülten nagy” volt Jobs egyik kedvenc kifejezése, amit nem véletlenül használt a Microsoft vezér, aki a ’70-es és ’80-as években Jobszal együtt vált a számítástechnika meghatározó személyiségévé, barátokká és komoly versenytársakká.

Gates szerint “A világ ritkán lát olyanokat, akik annyira maradandó hatást gyakorolnak, mint ő, aminek az eredményeit sok elkövetkező generáció fogja érezni. […] Steve és én közel harminc éve találkoztunk először. Kollégák voltunk, versenytársak, és barátok, életünk közel felén át. Őszintén elszomorít a halálhíre.” 

Steve Jobs nap
Jobs munkásságát életében is milliók tisztelték, ünnepelték és irígyelték. Lelkes rajongói még életében kihirdették a Steve Jobs napot, melyre alig egy hét múlva kerülne sor. Halála különösen szomorú aktualitást ad neki, hogy 2011. október 14-én világszerte minden tisztelője Steve Jobsra emlékezzen, és róla beszéljen, vagy hozzá hasonlóan öltözzön fel.

Kapcsolódó hírek:
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!