Mitől jobbak a profi fotósok képei?

Photographer-crowd-amateur-professional-blogVolgyiAttilaHu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Sokan kíváncsiak, mi az a plussz, amitől egy profi fotós képei szebbek, jobbak egy másik fotós képeinél. Nem utolsó sorban miért érdemes megfizetni a munkáját. Érdekel a nagy titok?

Igazából nincs nagy titok, csupa egyszerű, és ésszerű dologból tevődik össze. Épp ma beszéltem egy kollégával, aki szerint az ilyen kérdés egyenesen hülyeség, az ilyen témájú írások meg úgy, ahogy vannak szánalmasak. Ennek ellenére szerintem emkorec nagyon szépen összeszedte részletes írásában, amit feltétlenül érdemes elolvasni.

Sok vita és értekezés létezik róla, hogy kell jó képet készíteni, mitől jó egy kép, méginkább, hogy mitől profi egy fényképezőgép, vagy mitől profi egy fotós. A hivatkozott írás – nagyon helyesen – ezekre nem tér ki, nem a gépek fontosságát, megélhetési, vagy egyéb státuszt deklarál, hanem a képekkel, és szakmai megfontolásokkal foglalkozik. Innentől igazából szerintem a profi szónak sincs sok jelentősége a címben, de valahogy mégis csak meg kellett közelítenie a témát.
Egyébként tényleg a profikhoz hasonlít. A szó legnemesebb (vagy legidealizáltabb) értelmében, akik sokat művelik szakmájukat, nem csak megélhetés, de hivatás szerűen, és jól is végzik azt – ha hagyják (lásd illusztráció).

Mitől jobb a profi képe, mint a miénk?

  1. Előre terveznek, tudatosan készülnek
  2. Ösztönösen komponálnak
  3. Többet csinálják, nagyobb a rutinjuk
  4. Több képből kevesebbet mutatnak, tudatosan szelektálnak
  5. Díszletnek használják, amit más témának
  6. Figyelnek a fényekre
  7. Jobban használják a felszerelésüket

Remélem, elolvastad az írást, nem hiába linkeltem ennyiszer. Szerinted is fontos dolgokat foglal össze, kihagyott esetleg valamit? Vagy tényleg értelmetlen ilyesmit egyáltalán felvetni is?

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!