Egyre többen regisztrálnak ingyenes MTI-re

Az MTI tájékoztat az MTI-ről
Fotó: Földi Imre/MTI

Az ingyen MTI  szolgáltatást sikertörténetnek tartják és büszkék rá.

“Belénessy Csaba beszámolt arról is, hogy az MTI Új Médiához tartozó hirado.hu hírportált hétköznaponként már mintegy 100 ezer ember látogatja, ami 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt hónapokban.
A közmédiumok közös internetes felülete továbbra is fejlesztés alatt áll. Ennek elkészülte után blogokkal, fórumokkal találkozhatnak a látogatók, és élő közvetítéseket is zökkenőmentesen követhetnek majd – tette hozzá.

A hírműsorok szakmai irányítását az MTI Hírcentrum végzi. Az m1-en 95 percnyi hírműsor készül, az esti Híradóba pedig mintegy 800 ezer ember kapcsolódik be naponta. A Duna TV napi 50 percnyi hírműsorai a határokon belül nagyjából 200 ezer ember számára szolgálnak hírforrásul, a Magyar Rádió hírműsoraiba, köztük a Krónikákba pedig több mint egymillió ember hallgat bele naponta – mondta a vezérigazgató.

A hírműsorok készítői ügyelnek arra, hogy a francia modellnek megfelelően a kormány a politikusokra jutó műsoridő egyharmadában, a kormánypártok újabb egyharmadában, míg az ellenzék is ugyanekkora műsoridőben szólalhasson meg – közölte Belénessy Csaba. Hozzátette: a Duna TV híradójával szemben más szempontok a mérvadók, mert az elsősorban az ország határain túl élő magyarságot látja el információkkal.
Beszámolt arról is, hogy augusztusig egyetlen sajtóper sem indult a klasszikus hírügynökség ellen, amely az elmúlt 8 hónapban 100 ezernél több szöveges hírt és mintegy 90 ezer fotót adott ki. Az ingyenességnek köszönhetően sokkal szélesebb körben használják a hírügynökségi szöveges tudósításokat, fotókat.

A sajtó számára átadott anyagból kiderül, hogy a nagy napilapok, valamint a megyei lapok közül sokan továbbra is szerződéses viszonyban állnak az MTI-vel. Előfizetéssel lehet hozzájutni az archív felvételekhez, a külföldi hírügynökségektől átvett hírekhez, az MTI által készített előrejelzésekhez, hátterekhez, elemzésekhez vagy kronológiákhoz.
A tájékoztató szerint az MTI a nemzetközi gyakorlathoz igazodva változtatott a külföldi sajtóban Magyarországról megjelenő cikkek ismertetési rendjén.

A dokumentumból kiderül, hogy elkészült a tudósítói hálózat alapkoncepciója: várhatóan az MTI Hírcentrum legkésőbb jövő év első felében felálló hálózata jelentheti az alapját az egész közmédiát a Kárpát-medencéből és azon túlról is kiszolgáló tudósítói csapatnak.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgató-helyettese elmondta: az alap eddig is jelentős segítséget nyújtott ahhoz, hogy a tévénézők és rádióhallgatók minél szélesebb körből tájékozódhassanak. A Hírcentrum tudósítói ennek köszönhetően eljutottak Egyiptomba és Líbiába is – tette hozzá.
A Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt.-nél jelenleg 183 ember dolgozik, közülük 152 újságíró. A vállalat 2011-ben 2,5 milliárd forintból gazdálkodik, ennek 79 százaléka személyi jellegű kiadás.”

Forrás: Ingyen MTI

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!