Siker lesz a fotó transzformer?

FlowerLensCapConceptÚjszerű ötlet a lencse sapka és a napellenző egyesítésére. De vajon haszna van annyi, mint alkatrésze?

Múlt héten a Wired, a PetaPixel és a Yanko Design angolul (majd ezek nyomán a lényeget két mondatba sűrítve ma a Spottr magyarul is) arról írt, hogy Rhie Hyl Joong és Lee Sang újszerű objektív sapkával kombinált napellenző megoldással állt elő. Ennek lényege, hogy a napellenzőt alkotó virágszirom-szerű levelek záródnak az objektív végére sapkaként.
A megoldás egyébként nagyon hasonlít az Olympus egyik kompaktjának lencsevédő megoldására, bár ott a napellenző funkciót még nem alkalmazták.

Hogy ez a megoldás elterjedhet-e, azt szerintem leginkább az akadályozhatja, hogy ez a napellenző több helyet foglalhat, és jóval érzékenyebb, sérülékenyebb lehet a filmes korszakból örökölt gumi napellenzőknél, és nélkülözi a merev napellenzők egy másik, szintén nagyon fontos funkcióját: nem elég masszív, hogy védje az objektívet a külső erőhatásoktól. Legalábbis az eddig látható képek alapján jóval sérülékenyebbnek tűnik a már megszokott merev napellenzőkhöz képest. Ráadásul objektív sapkaként sem biztos, hogy annyira jól szerepel, hiszen a sziromként összezáruló lemezek közt jobban porosodhat is, mint egy hagyományos lencsesapka alatt.

NikonLensCapPatentA Nikon új, immár szabadalmazott megoldása viszont akár hamarosan el is terjedhet, hiszen előállítása alig valamivel bonyolultabb a ma is alkalmazott lencsesapkáiknál. Ők azt a megoldást dolgozták ki, hogy mindenféle barkácsolás helyett úgy alakítják ki a lencsevédőt, hogy azt egyszerűen a fényképezőgép pántjára lehessen rögzíteni. Bár ez a megoldás sem példanélküli a fényképezőgépek és videókamerák piacán.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!