Dévényi Vera Forgószárnyalása

Helikopter-photoDevenyiVeronika-Honvedseg

Fotó: Dévényi Veronika/Zrínyi Média

“Akiknek az éjszaka is majdnem nappal: repüljön együtt az MH 86. Szolnok Helikopterbázis hajózóival. A varázslat titka a helikopterek mellett a repülés feltétlen szeretete. A világ éjjel és nappal, fentről és lentről, géppuskával és homokzsákkal…” idézi a kiállítás meghívójából az Origo képgalériája, mellyel Dévényi Vera múlt héten a Stefánia Galériában nyílt kiállítását ajánlják.

Kicsit összezavart a címet illetően, hogy az ArtPortal a Forgószárnyalás, az Origo pedig a Forgórepülés címet említ (utóbbit azóta javították). Ennél jobban már csak az zavart össze, hogy egyik lap szerint 22-én nyitott a kiállítás, a másik szerint pedig 21-én. Végül szerencsére a Facebookon még időben megtaláltam a helyes megfejtést, így az is kiderült, hogy nem késtem le a megnyitót.

Fotó: Dévényi Veronika/Zrínyi Média

Fotó: Dévényi Veronika/Zrínyi Média

Érdekes élmény civilként csupa díszegyenruhás pilóta közt nézni az őket ábrázoló képeket. Mint Vera mondja, őt is meglepte, hogy ennyi katona eljött. Ennél jobban már csak az lepte meg, hogy a napilapos kollégák közül is ilyen sokan eljöttek, hogy megnézzék a képeit, pedig nem is küdött ki tömegesen sajtóanyagot, vagy sajtómeghívót. Előbbit azért nem értem, mert szinte a hajózókkal kelt és feküdt, míg velük repült gyakorlatra és bevetésre egyaránt. Utóbbi meglepetését meg azért nem értem, mert a Katonai Sajtó fotósaként akármennyire bevonult is a seregbe már vagy három éve, a Honvédelem.hu-n azért találkozhatunk anyagaival. Sőt helikopteres anyagalátható volt  az idei Sajtófotó kiállításonis annak ellenére, hogy díjat nem nyert. Pedig ha nem csak az árvíznél, hanem a pályázaton domináló vörösiszapnál is fotózhatta volna a helikopter század munkáját – mégis csak színes, emlékezetes, és nemzetközi pályázatokon is elismert anyagokat eredményező történés volt….de az már meghaladta azt, amit a hadvezetéssel engedélyeztetni sikerült. Így is komoly hivatli támogatás és persze engedély hegyek kellenek, hogy valaki a katonákat fotózhassa. Még akkor is, ha félig-meddig maga is katona, de legalábbis a hadseregnek fotózik.

Fotó: Dévényi Veronika/Zrínyi Média

Fotó: Dévényi Veronika/Zrínyi Média

Minden esetre az biztos, hogy Vera bepörgött a forgószárnyas gépmadaraktól – ezt tükrözi a kiállítás címe is – és szinte semmi nem tarthatta vissza tőle, hogy ezeket a furcsa madarakat fotózza. Mint mondja, vadászrepülők és harcihelikopterek a légierő sztárjai, mindenki értük szokott lelkesedni. De ha jön az árvíz és menteni kell, vagy segíteni cipelni a homokzsákokat, akkor a tehergépek kerülnek elő. Ezért választotta ő is fotói témájául a szállító gépeket. Az őt megihlető hadi monstrumokból pedig most páratlan kiállítás született, ami még a helikopterek közt élő katonákat is meglepte. Mint a kiállítást meg nyitó Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka mondta: “Ez a kiállítás tényleg rólunk szól, rólunk, akiknek köszönhetően ezek a „vasak” a levegőbe emelkednek. S eközben észre sem vesszük azokat a gyönyörű pillanatokat, amelyeket a fotós meglátott, megfogott és megörökített.”

Aki teheti, nézze meg a kiállítást, szerintem érdemes!

Kapcsolódó linkek:

Ha valaki találkozott a kiállításról egyéb cikkel, írja meg feltétlenül, hogy a listát kiegészíthessem!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!