Monika Merva bemtuatja a Fóti Gyermekvárost

Fotó: Monika Merva

A magyar családfájú amerikai fotós, Monika Merva idén tavasszal fotóalbumot adott ki a Fóti Gyermekvárosban készült fotóiból. A válogatás képeiből a Wall Street Journal fotóblogja közölt néhányat.

Mint Hernádi Levente fogalmaz: “Ritkán van hazai feature a Wall Street Journal-on, mert hát miért lenne.” Ha hinni lehet egy viszonylag egyszerű keresésnek az oldalon, akkor még sosem volt magyar anyaguk.
Most viszont egy nagyon személyes történetet közölnek az ’50-es évek szociális ellátórendszerének egyik érdekes intézményéről, a Fóti Gyermekvárosról. Mint a galéria bevezetője írja, a fotóst figyelmeztették, hogy nem lesz könnyű dolga, szinte lehetetlen bejutnia. Közel egy évbe telt, és személyes ismeretségeket is igénybe kellett vennie, de végül sikerült.

Egy napra kapott engedélyt, hogy meglássák, a gyerekek elfogadják-e. Merva lecsapott a lehetőségre, és több ezer kilómétert utazott New Yorkból, hogy megtudja, átmegy-e a teszten. Mikor megérkezett, egy zárkózott lány mellé helyezték, aki fokozatosan egyre barátságosabb lett, és később bemutatta más gyerekeknek is. A gondozók beleegyeztek, hogy Merva további négy napig maradjon. Éjt nappallá téve fotózott ezidő alatt. Következő évben a gyerekek portréival tért vissza, majd minden azt követő évben egészen 2009-ig, kivéve 2006-ban, mikor a saját gyermeke túl kicsi volt még az utazáshoz. Minden úján hozott magával a fotóiból ajándékba a gyerekeknek. Monika Merva könyvét, City of Children címen idén tavasszal adták ki az Egyesült Államokban.