Monika Merva bemtuatja a Fóti Gyermekvárost

Fotó: Monika Merva

A magyar családfájú amerikai fotós, Monika Merva idén tavasszal fotóalbumot adott ki a Fóti Gyermekvárosban készült fotóiból. A válogatás képeiből a Wall Street Journal fotóblogja közölt néhányat.

Mint Hernádi Levente fogalmaz: “Ritkán van hazai feature a Wall Street Journal-on, mert hát miért lenne.” Ha hinni lehet egy viszonylag egyszerű keresésnek az oldalon, akkor még sosem volt magyar anyaguk.
Most viszont egy nagyon személyes történetet közölnek az ’50-es évek szociális ellátórendszerének egyik érdekes intézményéről, a Fóti Gyermekvárosról. Mint a galéria bevezetője írja, a fotóst figyelmeztették, hogy nem lesz könnyű dolga, szinte lehetetlen bejutnia. Közel egy évbe telt, és személyes ismeretségeket is igénybe kellett vennie, de végül sikerült.

Egy napra kapott engedélyt, hogy meglássák, a gyerekek elfogadják-e. Merva lecsapott a lehetőségre, és több ezer kilómétert utazott New Yorkból, hogy megtudja, átmegy-e a teszten. Mikor megérkezett, egy zárkózott lány mellé helyezték, aki fokozatosan egyre barátságosabb lett, és később bemutatta más gyerekeknek is. A gondozók beleegyeztek, hogy Merva további négy napig maradjon. Éjt nappallá téve fotózott ezidő alatt. Következő évben a gyerekek portréival tért vissza, majd minden azt követő évben egészen 2009-ig, kivéve 2006-ban, mikor a saját gyermeke túl kicsi volt még az utazáshoz. Minden úján hozott magával a fotóiból ajándékba a gyerekeknek. Monika Merva könyvét, City of Children címen idén tavasszal adták ki az Egyesült Államokban.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!