Elindult a hírügynökségek átszerveződése

EuroPress-logoAlig egy hete jelentették be hivatalosan a Független Hírügynökség megszűnését, és máris rögtön zsinórban jön más ügynökségek megszűnése, bezárása, átalakulása, átszervezése. Az illetékesek mind azt mondják, az MTI ingyenességéhez ennek semmi köze.

Az Axel Springer leszámol az Europressel
Az Axel Springer kiadó által működtetett EuroPress képügynökség volt Magyarország egyik legnagyobb és legszínesebb kínálatú fotó ügynöksége. Néhány nagy presztizsű általános hírügynökség (AFP, Getty Images, Rex Features, stb) mellett számos bulvár és kifejezetten celeb, vagy egyenesen paparazzi ügynökség szerződött viszonteladója évek óta, ezen kívül tekintélyes létszámban szerződtek szabadúszó fotósokkal, akiknek direkt képviseletként értékesítik a képeit.

Most viszont az ügynökséget működtető Axel Springer úgy döntött, nem foglalkozik tovább az ügynökségi tevékenységgel, ezt az üzletágát megszűnteti, és a lapkiadásra koncentrálnak.

Az illetékesek egyelőre keresik a megoldást, hogy az EuroPress brand, és a képügynökség működése is folytatódhasson, de az biztos, hogy erre nem az Axel Springer kiadó égisze alatt fog sor kerülni. A részletekről egyelőre hivatalos információt nem közölnek, a jelenlegi formában kötött szerződéseket pedig sorra felmondják, mind a szerződött fotósokkal, mind a fotó szolgáltatásokra előfizetett szerkesztőségekkel.
Nem sokkal később azt is bejelentették, hogy az EuroPress csak kiválik az Axel Springer alól, de a DualVideo kft külön tovább működteti, Keleti Éva fotóművész vezetésével.

Megszűnik a Vándorkő
A Reuters képanyagát Magyarországon értékesítő Vándorkő képügynökséget felszámolja az anyacég, annak honlapja már nem is érhető el. Szolgáltatásaik továbbra is elérhetők maradnak Magyarországon, de ezentúl közvezlenül a Reuterssel szerződve. A változás tehát ezesetben csak technikai jellegű.

Gazdát cserélt a Red Dot
A Profimédia felvásárolta a Red Dot képügynökséget, magába olvasztva annak piacát és erőforrásait is. A budapesti központú ügynökségnek Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, Bulgáriában és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, a Profimédia így, mint közleményük fogalmaz, ők lettek Közép és Kelet-Európa első számú ügynöksége.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!