Retus nélkül tényleg nem megy?

SituationRoomOrthodoxEdit

Retusált és eredeti kép

Tényleg nincs más megoldás, mint esztelenül retusálni egy képet a PhotoShopban?

A Jezebel-re alapozva a CommentCom mai híre, hogy egy New Yorki ultraortodox zsidó lap kiretusálta Hillary Clintont a fotóról, melyen Obamával nézik Bin Laden kivégzését. A Tzitung szerkesztőségének indoklása szerint a módosításra azért került sor, mert a lap mélyen vallásos hagyományaihoz tartozik, hogy soha nem közöltek le nőt ábrázoló képet.

Megértem, sőt tisztelem is, hogy a lap hű a hagyományaihoz. De szerintem ugyanazt a célt (ti: ne legyen nő a képen) retusálás nélkül is el lehetett volna érni. Például egy határozott vágással.
Igaz, hogy ettől kevésbé hatásos a kép, mert nem csak a két nő, hanem az amerikai kabinet nagy része is eltűnt volna a képről. Valójában egészen más lenne a kép egy ilyen vágástól is. Érzem, hogy nem annyira szerencsés. Viszont még mindig sokkal őszintébb, és elfogadhatóbb megoldás, mint képelemeket kiretusálni az eredeti fotóról.

SituationRoomCut

Így nézne ki vágással, retus nélkül
Vágás tőlem

Nem hiszem, hogy a probléma megoldása vallási alapú lenne. Kétlem, hogy akár a Talmud, akár a haszid zsidók bármely más szent írása foglalkozna a digitális fotóretusálással, vagy akár csak említené a PhotoShopot.
Szerintem az egyszerűen egy korlenyomat, hogy mára a retusálás annyira hétköznapi szintre jutott, hogy már nem is gondolkodunk rajta, hogy retusáljunk-e. A legtöbb ember már el sem nagyon gondolkodik rajta, hogy tényleg szükséges-e egy kép tartalmához hozzányúlni.

Ironikus viszont, hogy ezt a meglehetősen posztmodern korlenyomatot épp egy ultraortodox lap eljárása példázza legjobban.

Mielőtt bárki kommentelne, leszögezem nem akarok se zsidózni, se politizálni, így kérem más se tegye, mert moderálni fogom.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!