Újabb fotós nyírta ki magát szakmailag

Soccer-AP-manipulation-killed-photoMiguelTovar

Fotó: Miguel Tovar

Az AP nemrég elbocsátott egy újabb külsős fotóst, amiért az tiltott módosítást végzett egy képen: kiretusálta az árnyékát. Megéri egy ilyen hibával derékba törni egy amúgy sikeres együttműködést?

A Poynter arról számol be, hogy a múlt héten elbocsátották az AP amerikai hírügynökség egyik külsős fotósát. Amit elkövetett megbocsáthatatlan a sajtófotó világában: kiretusálta az árnyékát egy képről. Mint a hírügynökség vizsgálódása kiderítette, a Sydney Morning Herald által is közölt sorozat egy másik képéről klónozott a képre sötét homokot, hogy ezzel elfedje saját árnyékát.

Az AP fotó igazgatója Santiago Lyon “szándékos és megtévesztő fotó manipulációnak” nevezte a fotós cselekedetét. Még ha célja csak annyi volt is, hogy a kép esztétikai értékét növelje, ez a beavatkozás a sajtófotóban elfogadhatatlan.

Az eset – mint minden hasonló – szigorú büntetést vont maga után. Az AP minden együttműködést megszüntet az etikai vétséget elkövető fotóssal, Miguel Tovarral. Az ügynökség vizsgálata szerint a fotós korábbi képein nincs nyoma hasonló beavatkozásnak, de hogy minden esetleges gyanút eloszlassanak, Tovar mintegy 3000 korábbi képét is eltávolították az ügynökség archívumából.

Sajtó, etika, irányelvek
Az eset nyomán Santiago Lyon fotóigazgató egy körlevélben újfent felhívta kollégái figyelmét az ügynökség fotó feldolgozással kapcsolatos sajtóetikai irányelveire (eredeti változat a Poynter oldalán olvasható):

“Emlékeztetni szeretnélek titeket az AP képmanipulálással kapcsolatos irányelveire, mely megtalálható a Hír érték és irányelvek nyilatkozatunkban (angolul és magyarul).

Kérem, mindenki olvassa el figyelmesen, és győződjön meg róla, hogy helyesen értelmezi azt – ez nem csak az AP főállású fotósaira, és szerkesztőire, de a külsősökre, és az alkalmanként megbízott fotósokra egyaránt vonatkozik.

Jó hírnevünk mindennél fontosabb, ezért határozottan és elszántan fellépünk, ha bármely a fent leírtakhoz hasonló cselekedet beárnyékolja azt.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!