A Discovery űrrepülőgép utolsó útja

Fotó: Pierre Ducharme/Reuters
SpaceShuttleDiscovery-lastLaunch-photoPierreDucharmeReuters

Fotó: Pierre Ducharme/Reuters

Pénteken helyi idő szerint 16:50-kor lőtték fel az utolsó útjára induló Discovery űrrepülőgépet. Képek és egy videó az űrkorszak történelmének egy szeletéről.

A Discovery 1983-ban harmadikként csatlakozott a NASA űrsikló flottájához. Nevét két híres vitorlás után kapta. Az egyikkel Henry Hudson kereste az átjárót az Atlanti és a Csendes-óceán között, a másik pedig mellyel James Cook feldezte a Hawaii szigetcsoportot.
Az űrrepülőt 1984-ben lőtték fel első alkalommal, ’90-ben vele küldték az űrbe a Hubble űrteleszkópot (ami nem tíz éves).

Az utolsó fellövés előtt készült képeket nézve többünkben felvetődött a gondolat: nem csoda, hogy leszerelik. Ilyen állapotú autóba se szívesen ül be az ember. Ahogy Hernádi Levente kollégám fogalmazott, “ha egy repülő nézne így ki, már a reptéri folyosón visszafordulnék”.
Állapota persze érthető, közel három évtizetes üzemelése során a Discovery több mint 30 sikeres küldetést teljesített, többet, mint az amerikai űrkutatás bármelyik más járműve. Nem csoda, hogy az ír The Journal cikke a NASA öregedő űrsiklója alcímmel jelentette meg cikkét.

PhotographingShuttleDiscovery-photoScottAudetteReuters

Fotó: Scott Audette/Reuters

Az űrrepülő fellövések fotózásáról korábban már írtam, sőt egy nagyon hangulatos time-lapse (stop trükk) videót is linkeltem, amit nemrég a HVG újra felfedezett a Discovery utolsó útja kapcsán. Most pedig egy újabb videó (lásd a post végén), mivel Neil Monday olyan szerencsés volt, hogy egy repülő ablakából 30 ezer láb magasból sikerült végignéznie, sőt iPhone-ja segítségével videóra venni a Discovery fellövését.

SPACE SHUTTLE/MISSION

Foto: Pierre Ducharme/Reuters

A videóban hallható, a kapitány, amint bemondja, hogy “a jobb oldalon ülők láthatják a Discovery fellövését. A baloldalon ülők pedig láthatják, ahogy a jobb oldalon ülők mind a kilövést nézik.” egy utas pedig azon viccelődik a felvételen, hogy “le fognak törni a gép szárnyai, mert mindenki a jobb oldalra rohan, hogy láthassa a kilövést.” Monday azt is elárulta egy űrhajózással foglalkozó blognak írt levelében, hogy épp azelőtt, hogy meglátták volna az ablakból a kilövést, a fedélzeti tévén pont a visszaszámlálást nézték, majd egyszer csak megjelent az ablakban az űrrepülő füstcsíkja. Volt nála egy videózásra alkalmas fényképezőgép is, de abban lemerültek az elemek, így a telefonjával kellett videóznia.

Alább néhány galéria válogatás a Discovery utolsó útjáról. Engem meglep, hogy nem foglalkoztak vele több helyen. És a videó 30 ezer láb megasból:

Videó a Discovery utolsó kilövéséről:

Readers Comments (5)

  1. Szoktam nézni a kilövéseket a NASA oldalán élőben és még ekkora távolságból, Interneten keresztül is döbbenetes az egész. Jó lenne egyszer élőben látni. (jó lenne egyszer átélni 🙂 )

  2. 0.51 -nél mi a túró jelenik meg a képen????

  3. Igen, jó lenne megnézni élőben, de egyre kevesebb rá az esély. Ha a kongresszus megszavazza az Atlantis költségvetését, akkor még két fellövés lesz, aztán vége egy időre…

  4. 0.51-nél az szerintem tükröződés az üvegen. Ahogy mocorognak a videózó utas háta mögött a többiek, néha becsillan a szemközti ablak kerete.

  5. Az azért megvan, hogy azért néz ki így, mert itt is úgy van mint a vadászgépeknél, hogy nagy sebességnél/hőmérsékletnél kerülnek helyükre az illesztések?

Comments are closed.