Giles Duley: újabb sebesült fotós Afganisztánban

GilesDuley-mine-injury-medevac-photoDavidBowering

Fotó: David Bowering / www.afghanistanthroughmylens.com

Újabb fotóst ért baleset Afganisztánban járőröző amerikai katonák társaságában. Szerencsére a segítség időben érkezett és hatékonyan közbelépett, így életét meg tudták menteni – a végtagjait sajnos nem mindet.

A New York Times és a rá meglehetősen kivonatolva hivatkozó Photography News beszámolója szerint Giles Duley egykori divatfotós súlyosan megsebesült egy afganisztáni járőrözés során. A 39 éves brit fotós Kandaharban lépett egy házi készítésű robbanószerkezetre, ami mindkét lábát és bal karját letépte, jobb kezének egyik ujját pedig eltörte, de belső sérüléseket nem szenvedett. A február 7-ei baleset idején alig két hete volt Afganisztánban, mikor váratlan lehetősége támadt a frontvonalra kísérni egy járőröző amerikai egységet.
Duley tíz évet töltött a divat és zeneiparban fotózva, majd a humanitárius témák felé fordult. Családja nyilatkozata szerint olyan inspiráló emberi történeteket igyekezett feldolgozni Afrikában, Ázsiában, Ukrajnában, és másutt, amik a kereskedelmi média figyelmét jobbára elkerülték. Tavaly a francia Prix de la Photographie pályázaton díjazták egyik munkáját.

Egyik kezének elvesztésével rosszabbul járt, mint a közelmúltban előtte hasonló akna robbanást elszenvedő fotóriporter kollégái. Joao Silva “csak” két lábát veszítette el, és már jól halad a felépülése. Emilio Morenati fél lábát veszítette el 2009-ben, és azóta nem csak felépült, de már megjárta a kolera járvány súlytotta Haitit, és tudósított az olykor forróra fordult Kairói felkelésről.
Duley első front tudósítása egyben az utolsó is lehet, ha ezután elkerüli a háborús övezeteket. Mint testvére a NY Times-nak mondta, “háromszoros amputáltként is fotós marad, és akárcsak aknára lépett fotós bajtársai, ő is folytatni akarja hivatását, ebben a baleset nem akadályozza meg.” A sors iróniája, hogy éppen azért ment Afganisztánba, hogy az aknák névtelen helyi áldozatainak sorsát feltárja. Nyilván azt maga sem sejtette, hogy ilyen közelről megismerheti ezt a sorsot.

Fotó: Az eredeti New York Times cikkben is megjelent képért köszönet Dave Boweringnek, aki hozzájárult annak felhasználásához, és a www.afghanistanthroughmylens.com oldalon megismerhetitek, hogyan néz ki Afganisztán az ő lencséjén keresztül.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!