Emilio Morenati meglátogatta a gyógyuló Joao Silvát

Fotó: David Furst/New York Times

Szintén Afganisztánban megsebesült kollégája, Emilio Morenati látogatta meg Joao Silvát a kórházban, hogy megossza tapasztalatait, és amennyire lehet, segítse felépülését.

A New York Times Lens Blogja számolt be róla, hogy az elmúlt másfél évben hasonló sérülést elszenvedett, amerikai sajtónak dolgozó két fotós most találkozott. Emilio Morenati 2009-ben veszítette el a lábát, mikor az őt szállító konvoly aknára futott. Ő maga is a Walter Reed katonai kórházban épült fel sérüléséből, és főnökével közösen győzték meg a New York Times illetékeseit, hogy Silva felépülését is ez az intézmény tudná leginkább segíteni. Az AP hírügynökségnek dolgozó spanyol származású Morenati szerint a Wlater Reed csodákra képes a sérült katonákkal, akik innen hazatérve újra szinte tökéletesen teljes életet élhetnek. Mint elmondja, saját felépülésében is sokat segített, hogy ugyanazokkal a katonákkal – bajtársakkal – csinálhatta végig a rehabilitációt, akikkel a balesetet Afganisztánban közösen elszenvedték.

Morenati arra is visszaemlékezik a New York Times írásában, hogy – akárcsak Joao Silva is tette nemrég – visszakövetelte a fotó felszerelését. “Az ilyesmit fotósok nem túl kedvesen szokták.” – teszi hozzá. Nem csak megörökítette a felépülését, de magában a felépülésében is komoly szerepet kapott a fényképezőgép. Külön gyakorolta, hogy újra stabilan tudjon állni fényképezés közben.
Morenati egyébként már teljesen felépült, és újra dolgozik. Mint egy interjúban nyilatkozta, műlábával hegyet mászott, folyókban gázolt, és nemrég tért haza Haitiről, ahol a kolera járványról készített tudósítást.

Morenati szerint Silva sokkal erősebb, mint ő volt, és mindenki számára példa értékűnek tartja a kitartását. Nem volt számára könnyű ez a látogatás, de azt mondja, neki is erőt adott az úthoz, ami még előtte is ott áll, és amin kollégája még csak most készül elindulni.

Miközben a Reuters tegnapi tweetje épp arra buzdít mindenkit, hogy írjon bátorító üzeneteket Silvának a számára létrehozott oldalon keresztül, akárcsak névrokona, Aníbal Cavaco Silva, a portugál elnök is tette, addig Morenati arra figyelmeztet, hogy “ami segít neked, ugyanúgy nyomást is gyakorol rád”. Hozzáteszi, ha átadhatnék üzenetet Joaotól, az lenne: “Ne küldjetek leveleket, mert nem tudom elolvasni és megválaszolni őket.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!