“A fotós az…” – képek Joao Silva balesetéről

A New York Times és annak LensBlogja (majd ezek nyomán a Stop.hu) ma közölte Joao Silva képeit Afganisztánban egy hónapja történt balesetéről.

Silva13

Fotó: Joao Silva/New York Times

A Silvával együtt dolgozó újságíró, Carlotta Gall elmeséli, hogy pár katona társaságában hogyan tűnt el a romok közt a fotós, majd egy robbanás után fekete füst tört fel, és valaki orvosért kiáltott. Mikor az egység vezetője visszakérdezett, hogy ki sérült meg, a felcser annyit válaszolt: “a fotós az…”

Bíztatóan hangzik, hogy Silva a baleset után is fotózott, bár csak három képet sikerült készítenie, mielőtt kifordult a kezéből a gép. A kórházban, amputálása után pedig első dolga volt visszakérni a fényképezőgépet. A képek válogatásáról a LensBlogon látható videóban viszont még az látszik, hogy még jó ideig rehabilitációra szorul, mielőtt újra talpra állhat majd.
A Joao megsegítésére szánt oldalon barátja ír róla, hogy milyen állapotban van a sérült fotós: “Csak itt eszméltem rá, hogy milyen közel is járt Joao a halálhoz. Két alsó lábszára elvesztésén túl egy sor más sérülést is elszenvedett, melyek egy része igen súlyos. Két hetet töltött intenzív osztályon, és ha az orvosok – illetve már a harctéren is az őt ellátó katonák – nem értenének olyan jól a dolgukhoz, most nem lehetne itt velünk. Reméljük, hogy a legveszélyesebb részén már túl van, és lassan elindulhat a felépülés útján, de még mindig nagyon gyenge és kimerült a rengeteg műtéttől, amiken átesett, de nagyon jól esik neki a törődés és szeretet, amit barátaitól, és idegenektől egyaránt kap.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!