Új mozsárágyú készül: Canon 200-400/4L beépített telekonverterrel

CanonEF200-400-4L-USM-IS-teleconverter

Canon EF 200-400/4L IS USM teleconverter 1.4x

A Canon ma jelentette be legújabb “nagy fehér üvegét”, vagy ahogy Kövér László házelnök hívja, mozsárágyút. Az új Canon EF 200-400/4 L IS USM EXTENDER 1.4x névre hallgató monstrum egy fix fényerejű zoom nagytele.

Ahogy egyes profi videókamera optikák esetében szokás, az objektívbe egy szabadon ki-be kapcsolható 1,4x telekonvertert is építettek. Ezáltal a 200-400/4 tartomány egy mozdulattal 280-560/5,6-ra váltható. Ahogy az a hasonló fehér nagyteléknél lenni szokott az objektív kialakítása időjárás álló. Az új üveg jelenleg még csak fejlesztési stádiumban jár, azt a yokohamai CP+ kiállításon mutatják be első alkalommal, és azt igérik, hogy még ezév során forgalomba fog kerülni.

Az új objektívet fejlesztését nyilvánvalóan a Nikon már jó ideje kapható 200-400/4 G AF VR II IF ED objektíve ihlette. Persze azzal a nem titkolt céllal, hogy egy rugalmasan használható nagytelét nyújtson a hatalmas népszerűségnek örvendő DSLR videózás művelőinek. Erről árulkodik az objektívbe épített telekonverter is, ami jellemző tartozéka a profi videókamerák cserélhető objektív moduljának is. Az új tele tehát kettős célközönségt fog szolgálni, a fotósokat és a DSLR videósokat egyaránt.

CanonEF500-4L-IS-II-USM

Canon EF 500/4L IS II USM

Tovább frissülnek a nagytelék
Ezzel együtt a Canon bejelentett két másik szupertelét, melyek a II jelzést viselik. Az EF 500/4 L IS II USM és az EF 600/4 L IS II USM a hasonló gyújtótávolságú változatok két új kiadása. Mindkét objektív magnézium ötvözetből készült, titánium alkatrészekkel, így jelentős (27% és 17%) tömegcsökkenést értek el, ami egyik objektív esetében több mint fél, a másik esetében pedig több mint másfél kilóval könnyebb eszközt jelent.

CanonEF600-4L-IS-II-USM

Canon EF 600/4L IS II USM

Új fejlesztések
A két objektív optikai rendszerét teljesen újratervezték, hogy még tökéletesebb képminőséget biztosítsanak. Fejlesztettek az autófókusz rendszeren is, különös tekintettel szem előtt tartva a DSLR videózás terjedését. Az élesség állítás és képstabilizálás rendszere még csendesebb lett, így nem zavarja a videófelvételt. A továbbfejlesztett képstabilizátor a közlemény szerint négyszer alacsonyabb záridő használatát engedi, mint normál esetben szükséges lenne. A stabilizátor kettes üzemmódja újraprogramozott algoritmust kapott a jobb témakövetéshez, és a képstabilizátor rendszer kapott egy harmadik üzemmódot is, aminél az IS csak az exponáláskor lép működésbe, ezzel segítve a gyors témaváltást, könnyebb témakövetést.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!