Nálatok milyen a Mini/Micro USB arány?

MicroUSBmobileChargerEU-7153-ThierryMonasse-EuropolitiquePhoto

Fotó: Thierry Monasse/EuroPolitiquePhoto

A tegnapi nap nagy(?) híre volt, hogy az EU bemutatta a régóta várt MicroUSB csatlakozós univerzális telefontöltőt.

A szabványosítást általában támogatom, szerintem is van egy csomó pozitív tulajdonsága a szabványos megoldások használatának. Legfőképpen, hogy egy fajta kábel több eszközhöz egyformán használható.

Viszont továbbra sem tartom jó ötletnek, hogy ehhez a szabványosításhoz pont egy kevésbé univerzálisan használt csatlakozót (Micro USB) választottak. A telefonok között már viszonylag elterjedt, más informatikai, fotó és videótechnikai eszközök viszont szinte egyáltalán nem használják. Sőt lényeges többségben mind ugyanazt a Mini USB csatlakozót használják, ami egy-egy mobiltelefonon is előfordult korábban.
Így az új szabvány vagy csak a mobil piacra fog korlátozódni, vagy előbb el kell terjeszteni más készülékeken is, majd telíteni kell a piacot a hozzájuk szükséges kábelekkel is. Ráadásul mire sikerül kellően elterjedté tenni a most kiválasztott szabványt, addigra könnyen megeshet, hogy a techikai fejlődés túllép ezen a csatlakozón, és kezdődhet a továbblépés egy újabb szabványra.

Hogy ezt a nézetet alátámasszam, gyorsan összeszámoltam, nálam hogy áll a Mini USB és Micro USB csatlakozóval felszerelt eszközök és kábelek aránya.

MiniUSBMini USB készülékek:

  • Kártyaolvasó: 6 db
  • USB hub: 3 db
  • USB hdd: 4 db
  • USB modem: 1 db
  • Hangfelvevő: 1 db
  • Fényképezőgép: 3 db
  • Videokamera: 1 db
  • Dokkoló: 1 db
  • IDE adapter: 1 db

Mini USB kábel: 25 db

Micro_USB_Plug-photoWikimediaMicro USB készülékek:

  • Mobiltelefon: 0 db (egy volt, de kiderült, hogy nem tölt Micro USB-n)
  • MiFi: 0 db (eladtam)

Micro USB kábel: 4 db

Lightning készülék:

  • Mobiltelefon: 1 db
  • Tablet: 1 db

Lightning készülék: 5 db

Talán erre a nagy formátum problémára megoldás lehetne Mini USB – Mikro USB adapter használata – de hány ilyen adapter kellene, hogy mindent megfelelően tudjak használni?

A brüsszeli EU bejelentés képéért köszönet Thierry Monasse brüsszeli tudósító barátomnak.

Kiegészítés: Két bő évvel a bejegyzés megjelenése után újraszámoltam és nemhogy javult volna a Micro USB csalakozós készülékek aránya a háztartásban, hanem drasztikusan leromlott. Korábban 20:2 volt az állás a Mini USB javára, vagyis 10x volt a fölénye az elvben elterjedtebb új szabvánnyal szemben.
Azóta az egyik eszközt eladtam, a másikról meg kiderült, hogy az USB csatlakozót csak adatkapcsolatra képes használni, de tölteni nem tölti a készüléket USB-n….adatkapcsolatra meg még soha nem használtam, és már nem is nagyon hiszem, hogy valaha fogom. Szóval az eszközök aránya 21:0-ra változott.

Valójában van két Micro USB-t használó eszköz a birtokomban, az egyik egy olyan hálózatfüggő tartalék telefon, amihez évek óta nincs SIM kártyám, a másik egy olyan Bluetooth billentyűzet, amit azóta nem használtam, hogy használtan nekemadták – mivel ezeket évek óta nem hogy nem használtam, de még csak odébb se tettem, úgy érzem, hogy jogos kihagynom a statistikából – bár döntően nem befolyásolnák, csak szépítenének rajta.

Egy rövid(?) ideig úgy tűnt, hogy akár az újonnan megjelent Thunderbolt szabvány hozhatja el a megváltást a csatlakozók terén. Sőt valamelyest így is lett, hiszen a Thunderbolt egybeolvadt az USB-C szabvánnyal, ami úgy fest, tényleg egyeduralkodóvá is válhat végre – egészen addig, amíg ki nem találnak valami mégújabbat, ami ezt is leváltja. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy erre vajon az USB-C általánossá válása előtt, vagy után kerül majd sor…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!