Előbb átalakult, majd megszűnt egy lap

MagyarGyermek-IndexMemo-MagyarMemo-fejlecValójában még egy hónapot sem élt meg, és már bőven tavaly elbukott. Csak kinek jutottt eszébe az ünnepek előtt-alatt ezzel foglalkozni, és hiányolni? Na pontosan ezért nem lett belőle semmi: nem volt rá igény.
Az egyébként érdekes Index Memo kezdeményezés második nekifutásra is igazolta, hogy a web világában nincs szükség PDF-ben letölthető webes lapra. Más – esetleg e-book olvasó kompatibilisebb – formátummal meg nem is próbálkoztak…

Az újabb megszűnést egy kicsit talán sértett hangvégelű írásban tették közzé október ötödikén, az utolsó Magyar Memo megjelenésekor, igaz ezt kicsit átalakulva még pár másik heti kiadás követte. Végül december 12-én jelent meg az utolsó frissítés. Azóta már teljesen lemondtak ról.
A búcsút – ami az érdeklődés hiánya miatt főleg a készítőknek lehetett nehéz – úgy próbálták oldottabbá tenni, hogy a napi Magyar Memo végleges megszűnése előtt még egy kicsit mutálták a lap megjelenését, kisebb nagyobb mértékben a gyerekekre szabták hangvételét, és hetente jelentkeztek Magyar Gyermek néven.
Végül megszűnt a frissülés – vagy csak teljességgel rendszertelenné vált. Ki tudja, még visszaköszön-e egy-egy ünnepnap, vagy valamilyen viccesebb ötlet kapcsán. Netán akkor, ha az Indexnél rájönnek, hogy az új Kindle képes PDF-et is megjeleníteni – ki tudja. Bár már az eredeti bejelentéskor is volt, aki javasolta – nem csak az írásom kommentjei közt, de az Indexen is – hogy talán érdemesebb lenne valamilyen e-book formátumban publikálni, amit az erre kitalált olvasók (és megfelelő programokkal minden okostelefon és tablet is) képesek olvasni. Akkor talán tényleg nagyobb sikere lett volna.
Az minden esetre biztos, hogy az év végi nagy összefoglaló lehetőségét kihagyták. Talán nem is baj. Ahogy a nap végén, vagy másnap reggel, úgy elég valószínű, hogy a hét vagy az év végén sem kíváncsi már senki a korábbi hírek válogatott összefoglalójára. Pláne nem ugyanabból az egy lapból, mert a lapszemlének még akár értelme is lehetne ilyesmi formában.

Az utolsó Magyar Memo és a legutolsó Magyar Gyermek, valamint az ezeket megelőző lapszámok még letölthetők a kezdeményezés oldaláról. Majd meglátjuk, hogy Új Péterék pár év múlva újra előállnak-e az ötlettel, netán a Flipboardtól kölcsönöznek néhány ötletet, és kitalálnak a tördelésre valamilyen automatizálást. Vagy belenyugszanak, hogy a digitális korban ez a megoldás nem az igazi?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!