Teljes a Beyond the Still video projekt

Vincent-Laforet-beyond-the-stillLezárult a Canon és Vincent Laforet közös kezdeményezéseként életre hívott videó projekt. Teljes a hét fejezetből álló folytatásos történet.

A Beyond the Still névre keresztelt kezdeményezés hasonlít a régi gyerekjátékohz, mikor mindenki felír egy lapra egy szót, ami ugyanazzal a betűvel kezdődik, amivel az előző végződik. A kooperatív történetírás végére pedig általában valami egészen bizar sztori szokott kialakulni.
Valahogy így történt a Beyond the Still projekttel is. Laforet kapott a Canontól egy képet, ami megihlette és ezt nyitóképként alkalmazva leforgatta saját kisfilmjét. A pályázók pedig az előző film záró képét nyitóképként használva fejezetről-fejezetre folytatták a történetet új irányokba terelve a filmsorozatot. A legutolsó, nyolcadik fejezet pedig az összes alkotó együttműködésével alkotta meg, hogy együttműködésben készüljön el a közös lezárás.

A projekttel az első fordulók idején még én is foglalkoztam itt a blogon, majd ahogy egyre elterjedtebbé vált a DSLR videózás, egyre inkább hanyagolni kezdtem ezt a témát. Úgyhogy külön köszönet az Origo Fotónak, amiért jelezte a Facebookon, hogy lezárult a projekt.
A kezdeményezés nem titkolt célja természetesen a Canon HD videót rögzítő fényképezőgépeit (egyre több van) reklámozni. A választott filmpályázatos megoldás viszont nem csak megmozgatja a kreatív alkotókat, és hirdeti, hogy filmezni lehet a tükörreflexes fényképezőgépekkel, hanem egyúttal egy technikai, minőségi színvonalat is mutat példaként.

Reméljük, hogy ez a példa ragadós lesz, és az igényes, alaposan elkészített, felépített, kidolgozott, és nem utolsó sorban bevilágított, megvágott filmek fognak elszaporodni. Bízom benne, hogy ha sok hasonló példa kerül a HD eszközökkel filmezők elé, akkor egy nap talán sikerül nézettségben, kattintás és darabszámban is felülmúlniuk a YouTube-on is a ma még többségben levő homályos, remegő kézzel felvett, szemcsés, zajos, kaszálós vágatlan, átgondolatlan, sőt gyakran értelmetlen videókat.
Tudom, azoknak is van szerepe, jelentősége, helye meg ilyenek. De a videókról ugyanazt vallom, mint a fotókról: van még hova fejlődni, és a kínálat minősége visszahat a kereslet elvárásaira…

The Story Beyond the Still – All Chapters – FINAL COLLABORATIVE FILM from Vincent Laforet on Vimeo.

Readers Comments (4)

 1. Lehet hogy öreg vagyok ehhez az egészhez, de sosem értettem mi értelme a DSLR videózást erőltetni. Ha pld a Canon a videózásba ölt energiáit egy pontos AF-rendszer kifejlesztésére fordította volna… nade a marketing mozgatja a világot.

  • Azért a HD DLSR-eknél nem csak marketing a videózás. Itt már rég nem arról van szó, mint a kompaktok videó funkciója volt, hogy parasztvakításként tud videót is erős kompromisszumokkal.
   A DSLR-ekkel (különösen azok bővíthetősége, a cserélhető objektívek, és a nagyobb érzékelő miatt) olyan képminőség, és olyan “filmes” hatások érhetők el, amit más kamerával egyszerűen nem tudnak megoldani – pláne nem ugyanolyan árfekvésben. Ezért van, hogy a videós, filmes világból egyre többen fordulnak a DSLR-ekhez, amit nem csak a marketing magyaráz.

   Miért kellett volna a videózásba ölt energiát az AF fejlesztésre fordítani? Mindkettőt fejlesztették. Az 5D mk II-ben megjelent a videó, a 7D-ben mellétettek egy új AF rendszert, a profi vázakban meg mindig is volt nekik egy igen fejlett AF (mondjuk a mark III gyártási hibája ezt csúnyán beárnyékolta, de miután azt orvosolták, olyan sok panasz arra se volt).

 2. Pataki Balázs 2011.01.26. @ 16:41

  Ez igaz. Nekem az 5DMkII AF-rendszere a finomhangolásos opcióval együtt óriási csalódást okozott. Az is igaz hogy számomra még az EOS50 3 pontos rendszere is tökéletesen elég lenne, mert ritkán fotózok olyan motívumot amihez villámgyors AF kell.

Comments are closed.