Fotóriporterek kedvenc játékai

KodakDCS520camera-playsPong

Tetris a fényképezőgépen

Nem vagyok nagy játékos. A telefonom, sőt a számítógépem sem játékra használom. A fotós munkával járó sok várakozás viszont sokmindent kihoz az emberből és eszközeiből egyaránt.
Az utóbbi időben egyáltalán nem is játszottam, de mostanában egyre több fotóriporter kollégánál kerül elő valamilyen játék a telefonból, ezért gondoltam szentelek ennek is egy rövid(?) szösszenetet.

Az analóg korszakban – ha ezeket a hosszas várakozások már akkor feltaláták – biztos nagy sakk vagy kártyapartikkal ütötték el az időt a szakma nagy öregjei, vagy csak csendben keresztrejtvényt fejtettek.
Mikor a digitális korszak már beköszöntött, de a digitális fényképezőgép még kellően ritka jószág volt, és a gépek még nem voltak ilyen okosak – sőt a telefonok sem – a Canon EOS 1N vázból Kodak segédlettel született DCS520 gépcsoda szoftverében még helyet hagytak arra, hogy az unatkozó fotós játszhasson a pong játékkal. Később talán a felődés ezt Tetrisre cserélte volna, de addigra már kihagyták a fényképezőgépekből a játékot, és inkább a mobiltelefonokba kerültek. A probléma megoldására egész jó megoldást jelentett, hogy annak idején megjelent a mobilokban az első Snake játék, és ma már szinte bármit le lehet rájuk tölteni. Persze van, aki inkább könyv olvasással, vagy Facebookozással tölti ezeket az időket, sőt olyan elvetemültek is vannak, akik előkapják a laptopot és ilyenkor szerkesztgetik az elküldésre váró képeiket.

http://www.youtube.com/watch?v=bm2YIbd8QVo

angry-birds

Angry Birds

ARdefenderScreenshot

ARdefender

Nemrég egy kolléga valamelyik eseményen az ARdefender játékot népszerűsítette a kollégáknak, hogy megmutassa mivel üti el az unalmas perceket-órákat, ami nem utolsó sorban az Augmented Reality szemléltetésére is tökéletesen alkalmas. Bár aki próbálta inkább időtöltésként gondol rá.
Más kolléga az Angry Birds játékot nyüstöli, míg a kormányszóvivő, vagy más politikus feltűnésére vár. Egyik volt főnököm pedig a Red Bull Air Race szimulátorral tudott nagy átéléssel röpködni, igaz ő csak a szerkesztőségben hívta fel ezzel magára a figyelmet, bár egyéb játékokat játszva is szívesen zümmögött és berregett rendszeresen.

Be kell vallanom, azóta hogy megmutatták őket, az ARdefender és az Angry Birds is felkerült az iPhone-omra. Bár az utóbbihoz az iPad kényelmesebb a nagy képernyő miatt, és már azt is értem, hogy mitől ilyen népszerűek, és hogy Handras miért írt olyan lelkesen az Angry Birds appról a Mac AppStore megjelenésekor: 30″ képernyőn tényleg még jobb lehet játszani vele. De azért a Macet megkímélem tőle, elég nekem az iPaden.

Trsim

Trism

Engem egy időben inkább a Trism kötött le, de ma már azzal se nagyon játszom, ami persze nincs összefüggésben azzal, hogy a magyar származású fejlesztőjének milliós bevételt hozott már az AppStore megjelenésekor.
Egyébként a ma játékslágerének tekinthető Angry Birds is havi egy millió dollárt hoz a fejlesztőinek, és hamarosan megjelenhet a játék sztorijából készülő rajzfilm is. Nem csoda, hogy már a Guinness Rekordok könyvében is szerepel.

És te mivel szoktad elütni az időt?

Africa-photosafari-flash-game

Afrikai fotó-szafari

Vannak továbbá, akik még otthon is képesek mindenféle játékokkal tölteni az idejüket. Számukra akár a FotoKlikk által a napokban felvetett pár flash játék is érdekes lehet. Az egyikben vadállatokat kell a vadonban lefényképezni minél jobban, és közben elkerülni, hogy a bennszülöttek ránk támadjanak. A másikban pedig egy kép részleteiről kell a megadott képekkel azonos reprodukciókat készítenünk. Bár szerintem mindkettő elég értelmetlen, és túl azon, hogy fotózásról szólnak, nincs túl sok érdekes bennük, ráadásul ugye iPad és iPhone használóként hivatalból nem szeretem a flash játékokat.

Gondolom, ez után az írás után nehéz lesz elhitetnem bárkivel is, hogy nem nagyon szoktam játszani. Pedig tényleg nem…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!