Handras: iNsight – werk videó egy fotózásról

insight_handras_iphone_zsiros_anna_470

Fotó: Handras.hu

Kedvenc Apple Premium Reseller boltom tulajdonosa Handras nemrég publikálta iNsight című legújabb kisfilmjét. Kis kreatív csapatot szervezve modell fotózásba fogtak, hogy egy régi – az iPhone megjelenése körül fogant – fotó ötletét megvalósíthassák. És mivel minden feltétel adott volt hozzá, rengeteg munkaórát beleölve nem csak a fotót készítették el, hanem egy werkfilmet annak elkészítéséről is. A kommentelőktől kap az alkotás hideget és meleget is, dicsérik és kritizálják jogosan és ok nélkül is.

A videó és a kép is kicsit a technika bűvkörében készült, az nem csak kiszolgálója és megalkotója, de ihletője is. Kicsit Apple reklám is, kicsit Canon reklám is, kicsit önreklám is, de mégis a tehetség és a megvalósult elképzelések egy újabb – szerintem remek – alkotása. Lehet, hogy nem olyan korszakalkotó, mint Vincent Laforet első elhíresült ilyen videója, de meg vannak a maga értékei, ahogy a fent linkelt blog bejegyésnek is.

Elismerésre méltó a belefektetett energia és kreativitás, és a színvonalas végeredmény is. Akadnak persze szakmailag kifogásolható részletek benne, de különösen, hogy amatőrök – illetve egészen másban profik – szabadidős tevékenységéről van szó, mindenképp pozitív a végeredmény. Bárcsak minden amatőr videó legalább ilyen színvonalú lenne, és itt nem csak a HD felbontásra, meg az éles és színekkel teli képekre gondolok, hanem az ötletre, mondanivalóra, témára, igényességre. Minden esetre pozitív lenne, ha a jövőben várhatóan tömegesen érkező DSLR videók ilyen irányba tartanának inkább, és nem az eddigi családi handycam ún. kaszálós felvételeihez adnának nagyobb felbontást, ezáltal komolyabb helyigényt.

Kicsit engem is megfogott ez az egész. Valamennyire én is szeretnék stúdióban fotózni, sőt mivel – egyik – szakmám, még a videófilm készítés is érdekelne. De se időm, se türelmem hozzá, én fotóriporterként a fotózás egész más műfajában, a sajtófotóban vagyok érdekelt. De szívesen nézem mások egyéb alkotásait is. Nézzétek ti is velem, érdemes!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!