Picasso ihlette a Finder ikont?

FinderIcon-PicassoA Cult of Mac nemrég az olasz Simone Cattani blogbejegyzése nyomán vetette fel, hogy a cupertinoi informatikai céget talán a XIX. századi festő Deux Personnages (Kettős személyiség?) című képe ihlette. A Finder ikon főleg Maces körökben ismert, de mint írják erre a rokonságra vonatkozóan semmilyen hivatkozás nem található a neten (most már igen), és hivatalos álláspont sem ismert róla, hogy tényleg innen származna a népszerű ikon, ami még a kínai ipar kispárna és egyéb apróságot előállító gyárait is megihlette.

Finder-pillow

Van Finder párna is

Bár a Cult of Mac interpretációjából kimaradt, az eredeti  blogbejegyzésben az is szerepel a történet kapcsán, hogy az Apple és Microsoft – még inkább Steve Jobs és Bill Gates – közös múltját bemutató filmben, a Szilikon völgy kalózaiban is elhangzik egy sok helyen Picassonak tulajdonított idézet (ráadásul mindkét főhős szájából – csak Bill Gates nem tudja, hogy kitől kölcsönözte):

“A jó művész másol, a zseniális művész pedig lop.” – Pablo Picasso

Sajnos a filmrészletet csak olasz nyelven sikerült beágyazni, angolul csak linkleni tudom.

Kiegészítés: az idézet forrásáról az Urban Legends közölt értekezést.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!