Újra téma az USB töltő szabványosítás

Fotó: Reinraum/Wikimedia

Az évvégi hírek közt ismét feltűnt, hogy Micro-USB csatlakozóval szabványosítják a telefon töltőket. Vegyük elő ismét a régi témát

A töltő szabványosítás alapötlete és az arról született megállapodás már 2009 közepe óta ismert. Az akkor lefektetett tervek viszont kicsit közel egy évvel elcsúsztak a hivatalok útvesztőiben. A hírek szerint most végre sikerült a szabályozást is megalkotni hozzá, hogy a gyakorlatba is átültessék, így talán 2011-től tényleg terjedhet a Micro USB csatlakozó.
Az Origo híre nyomán Geeklány felvetette, hogy már most is vannak Micro USB csatlakozót használó telefonok a polcokon, így maga a szabályozás csak abban hozhat újdonságot, hogy idővel talán a töltőket teljesen elhagyhatjuk. Ugyanakkor hozzátenném, hogy még mindig nem olyan nagyon elterjedt ez a csatlakozó, hogy szabványnak, vagy akár csak általánosnak nevezhessük.

Cél a kompatibilitás
Bár sok érvet felhozok még itt ellene, azért üdvözlöm a szabványosítást. A szabványos dolgok szinte mindig jók, cserekompatibilisek, nagyobb az esélye, hogy van valakinél olyan, ami nekünk kell, boltban is könnyebben találnuk, és persze fokozódik az esély, hogy már van otthon, így venni sem kell majd újat. Idővel például elhagyható lesz, hogy minden telefonhoz kelljen egy új töltőt vásárolnunk (adnia a gyártónak). Megtakarítást jelent a gyártóknak (igaz szerintem nem túl nagyot), viszont ezzel hulladék sem képződik, ami közös érdekünk.
Kérdés, hogy a fogyasztói társadalom hogy fogadja majd hogy 2-5 féle kábel és töltő helyett elég lesz majd egyet eladni? Egyelőre minden gyártó támogatni látszik a kezdeményezést, de vajon mi lenne a világgazdasággal, ha hirtelen megállna a fogyasztás, amire a fogyasztói társadalom és a tömegtermelés berendezkedett….ez már egy egészen másik történet, azt hiszem.

Egyéb telefonok
Az alaposan kifundált új szabványosítási törekvés csak az Internet kapcsolatra képes okos(abb) telefon generációkra vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé okos telefonok esetében továbbra sem lesz kötelező szabványos töltőket biztosítani a gyártóknak. Hogy ezt miért hagyja a szabályozás, azt nem igazán értem. Hiszen ha a cél a környezetvédelem, és a szabványosítás, akkor semmi magyarázat nincs rá, hogy miért ne lehetne ugyanolyan töltő csatlakozója minden telefonnak.
A hivatalos indoklás, hogy az egyszerűbb telefonoknál nincs szükség USB csatlakozásra. Ez még akár igaz is lehetne, bár kétlem, hogy van még ma olyan készülék, és felhasználó, aki nem akarja legalább a telefonkönyvét szinkronizálni a számítógépével. De még ha van is ilyen, akkor sem hiszem, hogy bármilyen más töltő csatlakozó beszerelése lénegesen olcsóbb lehetne az univerzális szabványként elfogadott Micro USB csatlakozónál. Remélem, hogy a nagy szabványosítási lázban ezt is belátják majd a gyártók, és így a legegyszerűbb telefonok is megkapják majd az USB csatlakozót, sőt a telefonkönyv szinkronizálás lehetőségét is – bár én már nem nagyon hiszem, hogy fogok okostelefonon kívül másmilyet venni.

iPod-dock-speakerAz Apple iPod dokkoló
Geeklány írásának kommentelői közt felvetődött, hogy az Apple ragaszkodik az iPod dokkolóhoz. Valójában ők is aláírták a szabványosítási egyezményt, inkább a piac – és főleg a vásárlók – fognak ragaszkodni hozzá, hogy maradjon az iPhone-ok töltője. Azt a csatlakozót ugyanis rengeteg hifi gyártó átvette, és egyre több erősítő, hangszóró, és autós rádió jelenik meg, amik mind ezt a csatlakozást használják. Még márkás ruha gyártók is vannak, akik olyan farmert, vagy éppen síruházatot gyártanak, amibe beépítik az iPod dokkolót, hogy minél kényelmesebben vezérelhessék és minél jobb minőségben hallgathassák a vásárlóik kedvenc zene lejátszójukat.
Persze át lehet térni akármilyen más megoldásra, de vásárlóként én lennék mérges, ha az iPhone kompatibilisként vásárolt erősítőm a következő iPhone-hoz már nem lenne jó. Ráadásul mindezért még csak nem is az Apple lenne a hibás a szabványosítás miatt – bár amikor az ember szembesül az ilyen döntésekkel, akkor nem biztos, hogy ez érdekli.
És ha már a szabványosítási szándék célja a környezet védelme. Ha sikerül majd az áhított szabványosítást véghez vinni, vajon hány ma használt adatkábelt, dokkolót, kihangosítót és iPod dokkolóval felszerelt hifit, hangszórót és autós rádiót kell kidobniuk az embereknek, hogy az új szabványra átálljanak? Hiszen ha a most megszokottról valami újra átállunk, akkor a mostani feleslegessé válik….teljesen.

Audio
Bár valószínűleg a legnépszerűbb, és a maga nemében az egyetlen, aminek csatalkozója ipari szabvánnyá vált, nem az iPhone az egyetlen mobiltelefon, aminek a dokkoló csatlakozója tartalmaz (többek között) audio csatlakozásokat is. Például nekem több készülékkel ezelőtt volt egy olyan Motorola V3xx telefonom, amin semmilyen más csatlakozás nem volt, csak egy Mini USB (igen, a mostani új szabvány kezdeményezéssel ellentétben az nem Micro, hanem Mini USB volt. Erre csatlakozott a töltő, az adatkábel, és a headset is.
Ugyanígy logikus lépés lenne, ha az új szabványnál is biztosítanának erre lehetőséget. Nagy kérdés, hogy megtették-e. Persze az sem kizárt, hogy csak a keret paraméterekben egyeztek meg a gyártók, vagyis abban, hogy az USB kábel melyik két-három vezetéke fogja a töltéshez szükséges áramot átvinni, a többit pedig a gyártók fantáziájára bízzák. Hiszen ugyanazt a szabványos kábel darabot használhatja akár minden készülék máshogyan is. De sokkal célravezetőbb lehetne kiegyezni benne, hogy a hang és egyéb jelátvitelt is szabványos módon végezzék ezek az eszközök, így az egyéb kiegészítők is mind szabványosak, és univerzálisan kompatibilisek lehetnének…

A Mini USB
MiniUSBA bevezetni tervezett MicroUSB talán jó választás, de mint korábban is megírtam, komoly gond vele, hogy ma még jóval kevésbé elterjedt, mint a rá szinte megtévesztésig hasonlító MiniUSB.
Telefonoknál ma már valóban kezd túlsúlyba kerülni a mindenféle speciális saját csatlakozó megoldásokkal szemben (amik közül azok a legviccesebbek, amik megtévesztésig hasonlítanak az Apple iPod dokkolójára, csak éppen mégsem kompatibilisek azokkal).
A legtöbb számítástechnikai eszköz, így például az USB-re csatlakoztatható modemek, hubok, HDD házak, memóriakártyaolvasók, fényképezőgépek, videókamerák, lényegében szinte minden USB eszköz a Mini USB csatlakozót használja, nem a MicroUSB-t.
Szerintem ha már a szabványosítás a cél, akkor érdemes lenne ezeket is lecscerélni, hogy ne csak minden telefon, hanem tényleg minden eszközünk ugyanazokkal a kábelekkel működjön, és hogy biztosan elég legyen csak egyetlen kábelt magunkkal hurcolni, és az mindehez egyformán jó legyen.

Vezeték nélkül
Ugyanakkor elgondolkodtató az is, hogy már jó ideje terjednek a vezeték nélküli megoldások. A BlueTooth és WiFi adatátvitel után már közeleg a vezeték nélküli USB bevezetése is, és léteznek mindenféle vezeték nélküli akkumulátor töltési megoldások is. Talán érdemesebb lenne ezek közül kiválasztani a jövő közös szabványát.
Hiszen most nem kevesebbet tűztek ki célul, mint hogy az összes eddigi kábelt kidobják, hogy egy közös új szabványnak megfelelő vezetéket használjanak. Ami miatt aztán megint ki lehet majd dobni az összes kábelt, amikor elhatározzák, hogy nincs többé szükség kábelekre.

Wikipedia
Bár a Micro USB révén történő telefontöltő szabványosítás elég régi téma, a Wikipédia mégis csak egy közös USB szócikk egy bekezdésére irányítva tárgyalja, akárcsak a MiniUSB és MicroUSB közti különbséget, így azok külön nem is linkelhetők sajnos.
Még szomorúbb, hogy a Wikipédia magyar nyelvű kiadása egyáltalán nem foglalkozik a Mini USB és Micro USB csatlakozókkal, és az egységes USB szócikk olyannyira felületesen tárgyalja a különféle USB csatlakozásokat, hogy a Micro USB csatlakozónak még csak a létezését sem említi, de a Mini USB csatalkozó is csak egy beágyazott fotón és alatta a képaláírásban szerepel.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!