Új Clancy könyv a karácsonyi szezonra

Fotó: Penguin Books

A héten megjelent Tom Clancy legújabb regénye, a Dead or Alive. De még ha nagy rajongója is az ember Clancy műveinek, vajon élet-halál kérdése olvasni?

Mikor nemrég betévedtem egy könyvesboltba, kíváncsian figyeltem, hogy nincs-e valahol egy új Tom Clancy könyv, aminek a megjelenéséről nem hallottam, de kár lenne lemaradni róla. Mikor rákérdeztem az eladóknál, kiábrándítottak: nem adott ki semmi újat, és semmit sem tartanak tőle. Se új, se régi Clancy nincs a szóban forgó boltban – bár van azért, ahol akad belőle készlet, és működik a rendelés is.

Alig valamivel később látom a Facebookon, hogy új Clancy könyvet emlegetnek. Gyorsan beleástam magam, és lelkesen kezdtem kutatni utána, hogy azonnal meg is rendeljem.
Aztán kiderült a történet leírásából, hogy az új könyv az utolsó (Tigris karmai) folytatása. Ami nem épp Clancy legjobban sikerült könyve. Az igazság, hogy a korábbi zseniális történetfolyamnak kicsit erőltetett továbbörökítése. A korábbi szereplők gyermekei őseik nyomdokaiban próbálnak megoldani a korábban már látottakhoz hasonló problémákat. A jelek szerint ezt a közhelyesnek tűnő történetet folytatja az új könyv is.
Kiderült azóta, hogy Clancy a könyvet társíróval (Grant Blackwood) jegyzi, ami az ő esetében általában sajnos nem sok jót szokott jelenteni.
A neve alatt a maguk nemében páratlan számítógépes játékok, filmek és könyvek szoktak megnejlenni, de a koprodukciós regényei általában nem szoktak szerencsések lenni. Nekem legalábbis még egy sem nyerte el a tetszésemet, és ezt a véleményt a legtöbb Clancy rajongó osztani látszik. A könyvek némelyikének magyarországi kiadási sajátosságairól pedig már korábban írtam.

Az új Clancy könyvvel kapcsolatos egyetlen halvány reményt csak az jelenti, hogy a történetben a korábbi – nevezzük klasszikusnak – Clancy történetek állandó szereplői is megjelennek. És ha ezt nem csak a megszokott hangulat felevenítése kedvéért, épp csak említés szintjén teszik, akár még jó is lehet az új könyv.

De azért fenntartásokkal várom, hogy Magyarországon mikor adják ki, ha kiadják egyáltalán. Már egyáltalán nem kapkodok vele, hogy megrendeljem, akár angol nyelven is. Egyelőre csak a megjelent recenziókat olvasgatom (Los Angeles Times, Independent, Daemon’s Books, stb). Egyelőre nem sok érdekeset találtam a recenziókban. 60-90%-ban a fülszöveg alapján megfogalmazott sajtóanyagot citálják. Eddig nem sikerült meggyőzniük róla, hogy érdemes lenne megvenni a könyvet. Remélem, hogy hamarosan ír róla valaki aki olvasta is. Az előzőt meg egyre inkább úgy érzem, hogy ideje lesz eladni…

Tom Clancy’s Dead or Alive reklám:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!