WWF fájl formátum: Védd a fákat! Inkább ne nyomtass!

wwf_format_logo_334796.jpgA WWF környezetvédő szervezet a fák védelmében és a nyomtatás ellen kampányolva mutatta be WWF kiterjesztésű formátumát.

Az új formátum bevezetésének célja, hogy egyszerű, bár drtasztikus eszközzel, a nyomtatás lehetőségének totális letiltásával leszoktassa az embereket a nyomtatásról. Ezzel próbálják elérni, hogy az évente kiirtott 13 millió hektár erdőnek legalább egy része megmeneküljön a modern világ vívmányainak köszönhetően.
A WWF formátum lényegében a PDF dokumentum formátum örökébe kíván lépni, legfőbb különbsége, hogy nem lehet belőle nyomtatni. Mint a szervezet honlapján hirdetik: “Amelyik dokumentumot a WWF formátumnak köszönhetően nem lehet kinyomtatni, az nem veszélyezteti a fákat”

“Ments WWF formátumban, mentsd meg a fákat!”

Alapvetően nem szeretem az újabb és újabb formátumokat, pláne mikor öncélúan csak azért születnek, hogy a gyártók egymást és felhasználóikat kizárják. De a papír mentes iroda híveként határozottan támogatom, hogy amit nem szükséges, azt inkább ne nyomtassuk ki, és ha csak lehet, e-mailben küldözgessünk PDF vagy akár WWF fájlokat, mint papírokat tologassunk az asztalon – és még inkább a szemetes kosarakban. Úgyhogy WWF formátumra fel!

A kezdeményezés (elég nagy) szépséghibája, ahogy arra a Wired magazin is rávilágít, hogy egyelőre csak Mac OSX rendszerekre letölthető a WWF formátumot támogató plugin. Igaz, hogy azt igérik, hamarosan jön a Windows változat is – de egyelőre nem emlegetnek Linux, Chrome, Android, iOS és egyéb operációs rendszereket (ennyit még a Wired sem). Pedig egy ilyen – amúgy szimpatikus – kezdeményezés sikeréhez elengedhetetlen lenne a széles körű támogatás. Aminek alap feltétele lenne, hogy legalább az új formátum minél több (netán minden?) platformot támogasson, hogy őt magát is minél többen támogassák.
Talán legjobb megoldás a PDF formátumot jegyző Adobe-al való együttműködés lehetne, hogy a WWF formátum társ, vagy kísérő formátuma lehessen a PDF-nek, ezzel segítve az átszokást. Csak az Adobe miért támogatná ezt, ha egyszer a PDF pont azért jött létre, hogy a nyomtathatóságot elősegítsék vele?

A Wired szerkesztői viccesen hozzáfűzik mindehhez: “Komolyan, egyébként sem akartam ezt a levelet kinyomtatni!”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!