Megjelent a Canon 500D

canon_eos_500d_04

Canon EOS 500D – forrás Kamerabazis.hu

Legaktívabb kommentelőm hiányolta, hogy miért nem számoltam be róla, hogy a Canon kihozta a három számjegyű amatőr (nem lenézés, ide sorolja a típust a canon, bár a hivatalos neve belépő szint) tükörreflexes fényképezőgép sorozat legújabb modelljét az 500D-t.

Nos egyrészt nem általános fotós hír blogként definiálom ezt a blogot, és inkább a fotózás, főleg a sajtó oldaláról közelítek. Ennek a technikai sportágnak a kütyüjeivel foglalkozást meghagyom a fotó technikára szakosodott oldalaknak, akik annak rendje és módja szerint be is számoltak a Canon 500D megjelenéséről. Bár azt elmulasztották a cikkben megírni, hogy szerintük mitől nem belépő szintű ez a gép, és hogy mitől lett hirtelen a Canon három számjegyű sorozata középosztály. De mint a postom második feléből kiderül engem ez nem is izgat annyira, csak ha már ír valaki valamit, akkor nem árt azt ki is fejteni.
Bár nekem azért az 5D formájú pendrive híre sokkal jobban tetszik, igaz nem vagyok nagyon oda a pendrájvokért sem, ilyen formájút meg biztos nem hurcolnék magammal, pláne ha ennyibe kerül.

Az EOS 500D kapcsán pedig nem nagyon tudok mást mondani, mint a fotó felszereléssel kapcsolatosan korábban már leírtam. Mindenkinek olyan gépre van szüksége, ami kiszolgálja az igényeit, és amivel tud fényképezni anélkül, hogy a gép korlátai akadályoznák a képességei kibontakoztatásában. De attól, hogy egy újab, szebb, jobb, gyorsabb, komolyabb, drágább, akármilyenebb gépet vesz az ember a kezébe, még nem fog tudni jobb képeket készíteni, ezzel legfeljebb csak áltatjuk magunkat.

Nagyon sokan irigykednek a másikra a jobb gépe miatt, de aki még a saját gépét sem használja ki (például mert nem is tudja kezelni, vagy a legtöbb funkcióról azt sem tudja mire való) – márpedig nagyon sok ilyen van – annak szerintem felesleges még komolyabb, újabb ketyere. Ez csak a kereskedelmi beidegződés az emberekben, amit a sok reklám is próbál sulykolni belénk. Mivel tud többet az új gép? Nagyobb felbontás? Jobb fényérzékenység, gyorsabb képfeldolgozás, jobb algoritmusok, kisebb fogyasztás? Szükségünk van nekünk ezekre, vagy csak azért akarjuk megszerezni, hogy birtokolhassuk, és elmondhassuk, hogy ez újabb, szebb, jobb mint a másik.
A legfontosabb viszont szerintem, hogy próbáljuk meg kipróbálni élesben a gépet, mielőtt megvesszük. Nekem volt már (bal) szerencsém olyan gép vásárláshoz, ami műszaki paraméterei és felhasználói vélemények alapján “csak jó lehet”. De mikor a kezembe került, és elkezdtem munkára használni, egyre inkább úgy éreztem, hogy ez nem az én világom, nem esik kézre a kezelés, nem tetszenek a kezelőszervei, nem arra való, amire és ahogyan én használni szeretném, ezek pedig inkább akadályoznak a munkában, mint segítenek benne.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!