iPad Magyarországon

iPad-is-hereA karácsony csodákra képes: Mától hivatalosan is kapható Magyarországon az Apple iPad. Bármelyik Apple boltban megvásárolható, az eddigi nem hivatalos áraknál (gyakran jóval) olcsóbban.

Mint Handras blogjáról és az AppleBlogról kiderül, a megjelenés előtti titkolózás oka az új, 4.2-es operációs rendszer megjelenése mellett az volt, hogy az Apple nem akarta mégegyszer elkövetni azt a hibát, ami az iPad nemzetközi megjelenésekor volt. Történetesen, hogy nem tudták az keresletet kielégíteni. Így a magyar megjelenés előtt alaposan felkészültek, felhalmozták a készleteket a boltokban, és mától bárki megveheti. Az említett blogbejegyzésből az is kiderül, hogy az Apple nem szeretné, ha a potenciális vásárlók csalódnának, mert esetleg tévesek a készülékkel szembeni elvárásaik. Ezért nem akarnak a boltok előtt kígyózó sorokat, és meggolndolatlanul vásárló tömeget (mondjuk így, közel egy évvel az iPad nemzetközi megjelenése után ezt nehéz is lenne szerintem elérni). Jobban szeretnék, hogy az iPadet venni vágyók elbeszélgessenek az eladókkal, megismerhessék az iPad valós képességeit, és csak annak tudatában vennék meg, hogy bár az iPad sokmindenre jó, mégis nem képes 100%-ig kiváltani a laptopokat, sőt szerintem egyáltalán nem jó fotósoknak – munkára.

Handras ejt néhány szót az Apple árképzéséről is, történetesen, hogy a nemzetközi árakat csak az ÁFA terheli, így már lényegesen olcsóbban megvehetjük a készüléket a hivatalos Apple boltokban, mint az iPad forgalmazást eddig biztosító szürke nemhivatalos importőröktől, akik maguk hozták be külföldről.
Míg az eddigi kizárólagos hazai forrást jelentő egyikmásik boltban az iPad legolcsóbb (16 GB WiFi) változata 160-210 ezer forintos áron mozgott (már ez az eltérés is elég érdekes), a hivatalos ára mostantól 147 990 forint, és míg a legdrágább (32GB WiFi+3G) modell 240-290 ezer forint között mozgott, addig a hivatalos ára 237 990 forint. Vagyis mostantól annyiért kapható a legdrágább iPad, amennyiért eddig néhány helyen a legolcsóbbat adták. (Kíváncsi leszek, milyen gyorsan árazzák majd át a készleteiket.)
Természetesen a hivatalos magyarországi Apple viszonteladók mindegyikénél (XMS, iStyle, Starking) azonos áron kapható az iPad.

Ezeknek a fényében már a T-Mobile korábbi bejelentése is értelmet nyer, az iPad tarifákról, bár tartom azt az álláspontom, hogy a dolgot akkor is érdekesen kommunikálták, ha tudták, csak nem közölhették, hogy bizony kapható lesz az iPad. Igaz most érkezett meg a T-Mobile tarifáit is tartalmazó közlemény. Még mindig nem ejtenek egy szót sem arról, hogy azért vezették be, mert az iPad mától kapható Magyarországon. Sőt a mértékegységeket sem sikerült átszámítaniuk metrikus rendszerre. Lehet, hogy csak engem zavar, hogy a készülék súlyát (helyesen ugyebár tömeg) fontban adja meg a T-Mobile közlemény, de még az amerikai Apple oldalon is ott van zárójelben…

Kiegészítés: Hogy az iPad magyarországi megjelenésére pont hAndrás névnapján került sor, csak blogja kommentjeiből, és persze a naptárból derül ki. Minden esetre boldog névnapot neki ezúton is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!