Idén nem lesz EOS 1D mark IV

1dmkiv

Canon EOS 1D mark IV

Megbízhatónak mondható forrásom magán véleménye hogy kis hazánkban nem lesz tetemes készletekkel kapható az idén a Canon új csúcs gépe az EOS 1D mark IV. Az érvelése logikusnak látszik.

Alig több mint egy hónap van hátra az évből, és rohamosan közeleg a kis és nagykereskedelem közös, nagy ünnepe, a karácsony. Ekkor lehet szinte bármit eladni szinte bármekkora tételben, és sok bolt pár hét alatt nagyobb forgalmat csinál ilyenkor, mint egész évben. A polcokon pedig még nem figyel ott az új játékszer, hogy nyolcasával akciós áron vigyék a tömegek. Igaz, hogy ez a termékcsalád egyébként sem nagyon figyel a polcokon, hiszen a legtöbb bolt már évekkel ezelőtt is csak rendelésre (vagy még úgy se) szerezte be. Azóta meg ugye már a hétköznapi, és század árú termékek is csak külön rendelésre érkeznek, mert válság van. Szóval ez nem egy konzumer termék, ami minden polcon százával áll, és csak le kell kapni egyet a kosarunkba, hogy a pénztárnál kifizessük, és helyben fogyasszuk. A népszerű kistesók, az 5D mark II és a 7D pedig már beszerezhetők. Ők lesznek az idei karácsony sláger fényképezőgépei, az 1D mark 4 pedig marad a kiadók jövő üzleti évre ütemezhető fejlesztése. Persze lesz belőle magán kézben is, de ez nem akkora piac, hogy a karácsonyi őrületben szükséges legyen kiszolgálni.

Szóval az ismerős szakember érvelése az volt, hogy a Canon először a világ nagy hírügynökségeit fogja ellátni az új ketyerével, és csak utána teríti a terjesztői hálózatában. Addig meg megy majd az a – szerintem csak népbutításra jó – divat, hogy egyes boltok ezért tesznek egy-egy teszt példányra, és azzal csalogatják a nyálcsorgatásra éhezőket (érdekes egy képzavar), hogy náluk lehet nyomogatni, de az ember még csak saját memóriakártyát sem tehet bele, high otthon megnézze a képeket, nemhogy értelmes, éles körülmények között kipróbálhassa.

Persze lehet, hogy velem van a baj, amiért nem látom értelmét a száraz próbálgatásnak. Sosem okozott örömet egy készülék gombjainak puszta nyomkodása, sőt az sem, hogy teszt jelleggel egy bolt egyik vagy másik sarkát, vagy a polcait fotózgassam egy géppel. Sőt számítógépet sem szeretem céltalanul nyomkodva tesztelni, mert szerintem semmire sem vezet. Ezek használati tárgyak, amik használati értéke használat közben derül ki. A számítógéppel is és a fényképezőgéppel is azt kell csinálni, amire használnánk, ha a sajátunk lenne, különben sosem derül ki, hogy alkalmas-e arra.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!