Milyen kompakt fényképezőgépet vegyek?

PowerShot G12 AMBIENTEgyre többen kérdezik ezt körülöttem, miközben időről-időre nekem is megfordul ugyanez a kérdés a fejemben. Bár a végén mindig elvetem.

Kompakt gépekkel eddig még nem volt sok sikerem. Néha feléled bennem a vágy, hogy ne hordjak mindig mindenhova egy tükörreflexes gépet (és objektíveket, vakut, egyéb tartozékokat), csak egy kis géppel flangáljak, mondjuk egy utazás során. Olykor veszek is egy ilyen gépet, aztán csalódok benne és eladom. Persze nekem akár teljesen mások is lehetnek az elvárásaim, mint másoknak. Nekem egy kompakt gép nem A fényképezőgép lesz, csak egy kisebb áthidaló megoldás bizonyos helyzetekre.

Ezért mondom mindenkinek, hogy találja ki, mire is van szüksége, és lehetőleg próbálja is ki a kiválasztott gépet, mielőtt ráeszmél, hogy hibát követett el, és feleslegesen adott ki egy rakás pénzt.

Méret
A kompakt gép szerintem legyen kicsi. Amennyire csak lehetséges. Különben újra és újra elôkerül a hobbi fotózás legfôbb ellensége: túl nagy ez a fényképezőgép, nincs kedvem magammal vinni. Hiába tud nagyon sokat egy gép, ha a mérete miatt otthon, vagy a szállodai szobában hagyjuk inkább. Vagy nem annyival nagyobb a tükörreflexes, mint amennyivel jobb képet csinál, úgyhogy inkább azt viszem magammal. De minek a kompakt, ha nem használom?

Zoom
Mivel a nagyobb zoom növeli a méretet, nemnagyon hiszek az ultrahiperszuper zoomos 8-10-20x körüli zoomokban. Még másfél kilós méregdrága profi obkektívben sem sikerül jó minôségben olyan zoomokat gyártani, amit ezek a gépek tized-század akkora méretben igérnek. Ráadásul a zoomolgatás (és a hozzá tartozó élességállítás, ami a zoom tartomány növekedésével csak még idôigényesebbé válik) lassítja a fényképezőgép reakcióidejét, bonyolítja a kezelést.

Egyszerűség
Egyre inkább arra hajlok, hogy a kis kompakt ne tudjon semmi bonyolultat. Egyáltalán nem kell zoomolnia, egy fix nagylátószög bőven elég, cserébe legyen kicsi, és gyors. Ha előkapm, már lehessen is fényképezni vele. Ne kelljen menüt és egyéb beállításokat használni. A manuál mód jó lenne, de amelyik gépbe belekerül, azt már általában túlbonyolítják.

Amit meg akarok velük valósítani azt általában a kompaktokkal nem sikerül, a hétköznapi dolgokra meg a telefonom is elég. Az legalább mindig kéznél van és nem egy külön dobozt kell cipelni. Csak nem szeretem mindennel a telefont meríteni (abban van GPS, óra, számológép, jegyzetfüzet, címlista, azon olvasok híreket, könyveket, leveleket, netezek és fészbúkolok).

Az esetek többségében mégis inkább cipelek egy normális tükörreflexest. Olykor többet.

Te milyen kompat fényképezőgépet választanál, neked mik a szempontjaid?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!