Telefonnal gyorsabb küldeni, mint fényképezőgéppel

A fotózás modern eszközeiFotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A fotózás modern eszközei
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Nagyon érdekes mondanivalójú reklámot láttam a tévében, amiről muszáj írnom, mert a technikai lehetőségek mellett pontosan arról a szemléletről szól, ami miatt egyre több helyen kirúgják a fotósokat.

Már azóta írni szeretnék róla, hogy a nyáron először láttam az Eurosporton az egyik mobilgyártó reklámját. Sajnos magát a reklám videót nem találom sehol a neten és a gyártó média ügynöksége sem tudott hozzásegíteni, hogy a bejegyzésbe videó is kerülhessen. Ezért aztán úgy dönttöttem, hogy nem is nevezem meg a gyártót és a terméket.
A reklámot azért elmesélem: Egy sajtótájékoztatón egymás mellett ül egy fotós és a főszereplő. A fotós tükörreflexes fényképezőgéppel fényképez, míg a mellette ülő a hirdetett mobillal teszi (lehet, hogy tablet, vagy épp a kettő keveréke, de a történet szempontjából ez mellékes). A képek elkészülnek, a fotós elkezdi elővenni a laptopot és a kártyaolvasót, bedugni a kábeleket, elkezdi letölteni a képeket, vagyis matat a számítógéppel.
Közben a főszereplő csak nyomkod párat a hirdetett okostelefonon, amivel fényképezett és már el is küldte a képeket. A szlogenre már nem emlékszem, de nyilván valami olyasmi, hogy mennyivel egyszerűbb így az élet.

Régi hiányosság a fenyképezőgépeknél
Az elgondolás logikus, meg is lep, hogy csak most jutott el idáig valamelyik telefongyártó, hogy erre egy reklámot építsen. Pedig már egy csomószor kitárgyalt téma, hogy sok profi fotós is pontosan ezért használ mobilt is a munkájuk során. Szakmai berkekben már régóta téma, hogy miért kell még mindig a kártyaolvasóval és laptoppal szenvednünk, mikor kommunikáció terén a legolcsóbb okostelefon is földbe döngöli a legdrágább profi fényképezőgépeket.

Egyre kevesbé probléma
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a telefongyártók annyira megkéstek ezzel a kampánnyal (meg én is ezzel a bejegyzéssel), hogy ma már ez a probléma lassan egyáltalán nem áll fenn. A telefonokban már évek óta megtalálható wifi adóvevő már nem feltétlenül csak egy drága kiegészítő lehet, elkezdett beépülni a fényképezőgépekbe (ma még csak néhány készülékbe van beépítve, de remélhetőleg hamarosan ugyanolyan elképzelhetetlen funkció lesz, mint a videófelvétel, vagy a digitális vízszint jelzés – amik szintén minden mobilban megtalálható funkciói a jóval drágább fényképezőgépeknek).
A fényképezőgép wifi képessé válásával ugyanis már majdnem ugyanolyan egyszerű és gyors a tükörreflexes gépről elküldeni a képeket, mintha magán a fényképezőgépen volna az okostelfon szoftvere, a fényképezőgép pedig azért még mindig jobb optikai minőséget jelent, a telebjektívek használatáról nem is beszélve, ami azért már egy sajtótájékoztatón is fontos lehet, egyéb helyzetekben pedig nélkülözhetetlen is tud lenni – különösen a profik számára. Arra is egyre több próbálkozás van egyik-másik telefon és fényképezőgép gyártótól, hogy a mobilba kerüljön fényképezőgép objektív, vagy okostelefon szoftver fusson a fényképezőgépeb, de ezek jobbára amatőr/hobbi célra fejlesztett, egyszerűbb gépek, így a profi fotósok igényeit csak hellyel-közzel szokták/tudják kielégíteni. A mobillal fotózásra kényszerülő, fotózásban viszont amatőr újságíróknak, pedig már ezek használata is túl bonyolult lehet időnként, arról nem is beszélve, hogy az éppen költségmegtakarítás miatt fotósokat leépítő lapok aligha fognak ilyen luxus játékokra költeni. Főleg mivel sok helyen még céges okostelefont se adnak az újságíróknak, hogy legyen mivel fényképeznie….persze a fotósoktól is egyre több helyen várják el, hogy legyen saját felszerelésük, szóval ezt az elvárást a legtöbb helyen csak kiterjesztik az újságírókra is.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Azért nem árt érteni a fotózáshoz is
Azt az “apróságot” ez a reklám ugyanúgy elhallgatja, mint a többi hasonló, hogy a jó képekhez egy jó mobillal is kell fotós tudás. Erről sajnos azok a döntéshozók is rendre megfeledkeznek, akik ilyen ötletektől vezérelve rúgják ki a fotósaikat.
mobillal fotózás persze nem ördögtől való, éppen ezért műveli annyi fotós is, több vagy kevesebb elszántsággal és komolysággal.
De jó minőségben ez a műfaj is csak akkor működik, ha a mobillal fotózó személy tudja is, hogy mit kezdjen a mobillal és nem csak fényképezget össze-vissza, mint sokszor azok az újságírók szoktak, akikre kényszerből srófolják ezt az újabb, nem kívánatos munkakört, ahelyett, hogy azért fotóznának, mert ők szeretnének képeket (is) alkotni.

Személyes vallomás: Bevallom, hogy nekem hivatásos fotósként sem sikerült még anyira megszoknom a mobillal fotózás gondolatát, hogy művészi/esztétikai értékkel is bíró képeket tudjak (vagy inkább igazán akarjak) kicsalni a mobilomból. Ezt tükrözi az is, hogy milyen életképeket osztok meg az Instagramon.
Az okostelefon és az Instagram nálam (is?) “csak egy mobil”, amivel néha kattintgatok, de odafigyelni, alaposan átgondolni és megkomponálni valamiért csak a fényképezőgéppel készült képeimet szoktam. Próbálok ezen a téren (is) fejlődni, de ezt egy külön fejlődési útnak tartom. Persze nem mindenki van így vele.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!