Milyen fényképezőgépet vegyek?

Nem akarok fényképezőgépet venni, de rendszeresen előkerül ez a téma, ha munka közben lelkes amatőrök meglátják, hogy fényképezőgép van nálam. Meg persze ismersök is rendszeresen kikérik a véleményem vásárlás előtt.

“Te profiként milyen fényképezőgépet vennél, ha a helyemben lennél amatőrként?” – naponta elhangzó kérdés.

Nem vagyunk egyformák
Nem szeretem a profi / amatőr különbségtételt, mert igazságtalan klikkesedésnek tűnik sokak számára, pedig nem erről van szó. Nem tudom, hogy amatőrként milyen gépet vennék, mert jó pár éve nem amatőrként gondolkozom sem a vásárlásról, sem a gépekről, vagy azok használatáról. Bármikor kérdezed is a véleményem, nem vagyok a helyedben. Máshogyan, mást és másra használunk. Másmilyen témákat és más szándékkal fényképezünk, tehát nem ugyanarra van szükségünk, nem ugyanolyanok a szempontjaink, sőt nem is ugyanazokat a gépeket nézegetjük, ha vásárlást fontolgatunk.

Nem követem a fényképezőgép piac egészét
Sokakkal ellentétben nem szeretem számomra felesleges információkkal terhelni az agyamat, így nem követem, hogy milyen gépek kaphatók és melyik mit tud. Volt olyan idő, mikor még a kereskedelemben dolgoztam, és főállásban fényképezőgépeket értékesítettem. Ekkoriban még hivatalból követnem kellett, hogy mik jelennek meg, melyik gépnek mik a paraméterei, mik az előnyei, hátrányai, és mikor mennyiért lehet megkapni őket.
Szerencsé(m)re ezek az idők már elmúltak, és nem kell ezekkel foglalkoznom. Meghagyom másoknak, vannak éppen elegen, akik erre szakosodtak és boldogulnak ezzel nélkülem is. Ennek örömére nem is foglalkozom vele túl mélyen, hogy mik jelennek meg, még csak azt se tudom, hogy milyen típusszámok vannak épp használatban az egyes gyártóknál. A tartozék kompatibilitását is csak azért ismerem, mert munka közben előfordul, hogy kollégák kölcsönkérünk – vagy gyakran csak kérnénk – egymástól munkaeszközöket és így gyakran felvetődik, hogy mi milyen kártyával, akkuval, vagy akármivel működik és mivel nem.

Nagyot tévedni nem lehet
Persze szívesen megnyugtatok bárkit bármikor, hogy remek gépet nézett ki magának, és az a legmegfelelőbb választás, mert azzal biztosan jobb képeket fog készíteni, mint a korábbival, vagy bármilyen másikkal. Sőt abban is számíthat az egyetértésemre, hogy természetesen feleslegesebb a kiválasztott gépnél drágábbat, komolyabbat, profibbat venni, mert a kinézett gép mindent tud, amire szüksége van, sőt talán van amiben még jobb is a drágább alternatíváknál, és amivel az jobb azt úgyse használná ki. Tényleg, szívesen. Ha valakinek csak ennyi kell a boldogságához, akkor miért ne támogatnám? De hogy őszinte lesz az ilyen állításom, azt nem igérhetem.

Nem a géptől lesznek jobbak a képeid
Attól, hogy másik géppel fényképezel még nem lesznek törvényszerűen jobb képeid. A képet a gép készíti, de a gépet te kezeled. Az eredmény korlátja pedig a legritkább esetben a gép technikai képességei szoktak lenni, sokkal inkább az, hogy nem tudjuk kihasználni. A fotótörténet nagy elődei nagyságrendekkel fejlettlenebb gépekkel is képesek voltak örök értékeket alkotni. Mi pedig hiába ontjuk millió milliárd számra a képeket mindenféle csúcs gépekel, mégis csak nagy ritkán érünk a nagy elődök nyomába.
Nem az számít, hogy milyen gépet vesz az ember, hanem, hogy mire és hogyan használja azt, meg hogy a célokhoz megfelelő legyen az eszköze. Én tudom, hogy én mire és hogyan használom az eszközeimet, és azoknak a szempontoknak megfelelően válogatom őket össze, hogy mit mivel csinálok. Más fejével pedig nem tudok, és nem is igazán akarok gondolkodni ezekről a kérdésekről. Aki ilyen szakvéleményre kíváncsi az olvasgasson ilyen témájú szaklapokat, fórumokat, ott majd megmondják, hogy mit kell gondolni.

A magam részéről ezt a pár gondolatot tudom megosztani az ilyen tudásra szomjazókkal (talán nem feltétlenül csak a fotózás területével kapcsolatban):

  • Csak a saját tapasztalatok alapján szabad dönteni. Nem számít, a világ legmeghatározóbb embereinek véleménye sem, ha te máshogy tapasztaltad meg a dolgokat. Tévedhetsz is akár, de valószínűbb, hogy mások a körülményeid, mint a mértékadó véleményembereké, vagy hogy melyik ismerősünk mit gondol, attól még az a kalapács törheti a kezünket. Ki kell próbálni, hogy a céljainknak megfelel-e.
  • Sose vegyünk tévét a tévészerelő tanácsa alapján, mert neki az az üzlet, ha gyakran meghibásodik, és aztán visszük hozzá szervízelni.
  • Lehetőleg élesben kell mindent próbálni, mert egy boltban kattintgatva csak azt tudjuk meg, hogy egy boltban mennyire lehet kattintgatni egy fényképezőgéppel, de ez nem árul el semmit arról, hogy a szabadban, a nyaraláson, a szülinapi bulin, vagy éppen egy szafari túrán hogyan tudjuk majd használni.
  • Lehet mindenből az olcsó megoldást választani, de nem véletlenül mondják, hogy “Olcsó húsnak híg a leve.” Lehet spórolni, de a minőség mindig pénzbe kerül, és előbb-utóbb rájön az ember, hogy a drágább tényleg jobb….viszont akik erre mégsem jönnek rá, azok egy csomó pénzt megtakaríthatnak azzal, hogy beletörődnek: “megfelel ez így is, nem kell ennél jobb”.
  • Minden relatív. Az is, hogy mi a jó, és az is, hogy mi éri meg. (Nekem vagy neked?) Nincsenek egységes mértékrendszerek, csak egyedi szempontok, amik alapján lehet vizsgálódni és mérlegelni a döntéseket.
  • Ha meghoztál egy döntést, akkor fogadd el, és nyugodj bele, mert értelmetlen azon emészteni magad, hogy miért nem a másikat választottad inkább mégis. Ha mégsem vagy elégedett a döntéssel, változtass rajta, amíg lehet (ha mégsem tetszik amit vettél, add el, cseréld le). Ne emészd magad, nem érdemes!
  • Ne nézd meg újra az ártáblát: ha megvettél valamit, és elkezdted használni, utána ne nézegesd az árakat, hogy később vajon mennyiért vehetnéd meg máshol, vagy hogy mennyibe kerül egy másik hasonló. Miután a vásárlás megtörtént, már úgysem fogsz másikat, vagy máshol venni, csak mert ott az most épp olcsóbb. A pénzed pedig nem kapod vissza, ha máshol olcsóbbat találsz. Így legfeljebb csak idegesíted magad miatta, hogy elkapkodtad a vásárlást, vagy átvertek. Ennek meg semmi érteleme. Törődj bele, hogy megtörtént (persze tanulj belőle, hogy máskor ne történjen meg) és azzal foglalkozz inkább, hogy mire tudod használni a gépet, ha már a birtokodban van.
  • Használd amid van, és ne álmodozz arról, amit nem tudsz megszerezni. “Az álmodozás az élet megrontója!” Vagy maradj ébren, és tedd a dolgod a szürke hétköznapokban, vagy “merj nagyot álmodni, és váltsd is valóra!” A kettő közt vergődni csak az illúziók kergetése, ami nem vezet sehova, viszont megkeseríti az életed, és a szájízedet.
  • A legfontosabb pedig, hogy nem az a fontos, hogy milyen géppel fényképezünk: csak a kép számít!
Te milyen szempontok alapján választasz fényképezőgépet?
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!