Ideje hanyagolni a digitálist

DigitalMindNa nem a mára már a fotózásban is egyértelműen uralkodó digitális képrögzítésre gondolok, hanem a kifejezésre.

Chase Jarvis felvetése kicsit meglepett, de végülis teljesen jogos, és meg kell hajolnom az érvei előtt. Ma már aligha van értelme digitális fotózást emlegetni. Analóg és digitális fotózás alapjai megegyeznek, és az már szinte csak részlet kérdés, hogy a lencséken áthaladó fényt milyen eljárással rögzítjük. Főleg a hobbi fotósok körében reneszánszát éli az analóg fotózás, de a digitális az általános használatban, és az ipari léptékű fotózásban, a sajtóban, de lényegében a fotózás szinte minden területnén megkerülhetetlenné vált.

Az ismert amerikai fotós-blogger, vagy ahogy magát emlegeti, közösségi művész remek példákat is hoz a nyelvtani átalakulásra. Elektromos gitárt sem elegetünk már, és a zenét sem különböztetjük már meg a digitális jelzővel. Sőt lassan a televíziózásban is általánossá fog válni a digitális, és az analóg műsorszórás beszüntetése után ott sem marad majd sok értelme a digitális szó hangsúlyozásának.

Persze a digitális egyúttal népszerű hívószó is, amire sokan felkapják a fejüket, és amivel még a mosóport is könnyebb eladni – igaz mosóporból talán digitális sosem volt még a reklámokban. Bár ez a funkciója kezd megkopni, más és új szavakat használnak erre a célra a marketingesek. Egy időben ilyen volt a mátrix, az intelligens és ma talán leginkább a 3D.

Engem mindig is idegesített, hogy mindenre ráírják, hogy digitális. A fényképezőgépeimen például elvből (aligha hiszem, hogy ez divat lenne) lecserélem a nyakpántokat olyanra, amire nincs ráírva, hogy digitális. Sőt lehetőleg a gép márkája se legyen. Már az is éppen eléggé zavar, hogy a gyártó neve rajta van, de ez egy külön történet…

Kiegészítés: Az EpicEdits blogon épp most láttam egy témába vágó írást A digitális és filmes fotózás tündöklése és bukása címmel. 1826-tól sorraveszi a fotográfia kialakulását és átalakulását, napjainkra egyre elnagyoltabb lépésekben. 2010-ről azt írja, hogy ma már “havonta mutatnak be új digitális fényképezőgépeket, ha nem hetente”.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!