Vasárnap a fényképezőgépek óráit is átállítani!

ParisClocks-nicksarebi-Flickr

Fotó: nicksarebi/Flickr

Hétvégén ismét óraátállítás érdemes a fotósoknak is odafigyelni rá. Általában nem törődünk vele mennyi féle eszközben van óra, és hogy azok hogy járnak. Néha viszont kifejezetten jól tud jönni, hogy pontosan jár fényképezőgépünk órája is.

Frissítés: 2018. október 28. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát. – persze megteheted már előtte való este, vagy utána is, csak ne halogasd túl sokáig! Különösen a többi kütyüt ne felejtsd el átállítani, mert utána csak a probléma van velük!

Az sem utolsó szempont, hogy a programjainkról ne késsünk el, de nem is hinné az ember mennyi helyzetben jól tud jönni, hogy visszakereshessünk egy képet a készítés időpontja alapján, vagy hogy megnézzük a kép mikor is készült. Itt nem elsősorban a bírósági bizonyító eljárásokra gondolok (sôt arra aligha alkalmas). A hétköznapi fotózásban is rengeteg előnye lehet.

Hosszabb sportversenyeknél, egyéb rendezvényeknél rengeteget segít az időpont beazonosítani egy-egy versenyszámot, szűkíteni ezzel a képen szereplők körét, megkönnyíteni azok beazonosítását. Vagy épp segíthet a fotóssal dolgozó újságírónak megállapítani az események közt eltelt időt, hogy ne írjon tévedésbôl öt perces szünet helyett egy órásat, vagy több órás esemény helyett pár perceset. Hiszen az időérzék csalóka lehet, az óra viszont pontosan mér – ha jól van beállítva.

Feledékenység
Én rendszderesen elfelejtem átállítani a fényképezőgépek óráit az ilyen óraátállításoknál. Szerencsére a számítógépek és telefonok ezt többnyire elintézik maguktól is. A fényképezőgépek viszont nem szokták.
Ennél is rosszabb szokott lenni a helyzet, mikor más időzónát használó országba (vagy onnan haza) utazom. Ilyenkor is hajlamos vagyok a fényképezőgépek óráit átállítani, ami olykor képes kavarodást okozni. Vannak megoldások rá, hogy utólag ezeket az adatokat módosítsa az ember (ezért sem alkalmas bizonyításra), de ez mindig plussz munkát jelent, és még egy dolog, amit el lehet felejteni.

Kiegészítés: További érdekes információk a témával kapcsolatban ebben a bejegyzésben! -> Ne felejtsétek el átállítani a fényképezőgépek óráit!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!