320-szal ütközött a kamerának

Egy távvezérelt fényképezőgépet főleg azért szerel fel az ember valahova, mert ő épp nem lehet ott. Vagy mert útban lenne, vagy mert veszélyes. De ami a fotósra veszélyes, az a távvezérelt gépre is…

CameraDestroyed-photo-guyrhodes

Fotó: Guy Rhodes

Mark J. Rebilas amerikai sportfotós a hétvégén nem csak azt tudta meg, mi történik, ha egy profi távvezérelt fényképezőgépnek 320 km/h-val ütközik egy autó. Hanem azt is, hogy milyen érzés pillanatok alatt elveszíteni 8-9 ezer dollárnyi fotó felszerelést. Nyilván sokkal jobb, mint a saját fejét elveszíteni, és nem csak átvitt értelemben.

Mint blogján írja, közel tíz éve használ különféle távvezérelt gépeket a fotói elkészítésére, és még sosem veszített el egyet sem. Mindig tudta, hogy bármelyik nap bekövetkezhet, és hogy egy nap kétségbe kívül be is fog következni. Eddig szerencséje volt, ami most elfogyott.

zaJON_8042

Fotó: Jon Lemoine

Maga is azt hitte, hogy a gép elvesztése miatt egyszerűen sírvafakadna, vagy üvölteni kezd dühében. De mint írja, egész jól viselte. Szép precízen összegyűjtötte az összetört gép alkatrészeit, és kínjában vigyorogva tűrte, hogy kollégái fényképezzék.
Legnehezebben az utolsó képeket őrző memóriakártya lett meg, de másnap az is előkerült sértetlenül. Bár a balesetről (vagy legalább közvetlenül előtte) nem készültek igazán jó képek, mivel az a gép pálya egészen más részére volt irányítva.

Távfezérelt fényképezőgépet telepíteni veszélyes lehet, de kellő körültekintéssel általában nem történik ilyen baleset. Megesik, hogy a gépet eltalálja egy labda, vagy megázik az eleredő esôben. De hogy autó ütközik neki, vagy hogy felrobban, az csak nagyon ritkán fordul elő.

Te mit tennél, ha veled történne ilyen?

A balesetet fotósként elszenvedő Mark J Rebilas és a Jalopnik blogon további képek láthatók a balesetről, és az áldozatul esett Nikon D700-as gép, és a 400/2.8-as objektív maradványairól is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!