A fotózás fizikai munka

60_photo_60325

Készítő ismeretlen

Sokan definiálják a fotózást művészetként, pedig nagyon gyakran jó részt iparos munka, mint a Falanszter színben Michelangelonak a székláb faragás. Ráadásul könnyen izomláza is lehet tőle az embernek.

Na de hogy a fotózás – amellett, hogy néha iparos munka – fizikai munka is, attól a gondolattól már sokan idegenkednek. Mindenkiben az a kép él, hogy a fotós csak megy, felemeli a gépét, és kattintgat. Sőt mostanában már mindenki kattintgat, mert minden mobiltelefonban, PDA-ban, számítógépben, sőt lassan már az öngyújtóban és a golyóstollban is – nem csak James Bondnak – van fényképezőgép. Úgyhogy ettől ma már mindenki fotós – de ez egy külön történet.

Pedig a fotózás ennél jóval több. Kattintgatni mindenki tud, de fényképet csinálni nem biztos. A tartalmi, ipari és művészeti részletek kivesézése nélkül most csak a fizikai munka részre koncentrálnék. Aki szerint a fotózás nem munka, az csinálja napi nyolc-tíz órában, mint a profik. Lehetőleg mobiltelefon helyett egy profi fényképezőgéppel. Mellé még használható minőséget is produkálva.

Olykor nagyon kemény fizikai munka is tud lenni. Erre már akkor ráébredtem, mikor egy több órás fotózási munkába első alkalommal vágtam bele egy komolyabb, magnézium vázas – ebből adódóan nem csak strapabíró, de eléggé nehéz – fényképezőgéppel. No meg a fotózás legelengedhetetlenebb alkatrésze, az optika üvegből készül – mármint jobb esetben, mert egyre több a műanyag lencse is, de azok nem rajzolnak olyan szép képet – és az üveg se könnyű anyag. Ebből következik, hogy minél komolyabb egy fényképezőgép, általában annál nagyobb, és nehezebb.
Tisztára mint az orosz ipar, csak ott a súly (amit sokan kevernek a tömeggel) nem volt összefüggésben a minőséggel. Ezt akár csak szállítani, de használni is igen fárasztó tud lenni hosszú távon. Aki nem hiszi, az jöhet cipelni helyettem a táskámat…

Na de nem panaszkodni akarok. Én választottam magamnak a szakmát is meg az eszközt is. Választhattam volna mást is, nekem mégis pont ez kellett. Sőt minden nehézsége és fáradalma ellenére még szeretem is csinálni, hisz ha nem szeretném, nem is csinálnám.
Szerintem olyan munkát nem érdemes csinálni, amit nem végez szívesen az ember. De ettôl még nehéz, és fárasztó fizikai munka.

Kiegészítés: Sajnos az illusztrációként használt fotó szerzője ismeretlen. Ha valaki tudja, ki készítette, szóljon, szívesen meghívnám egy sörre!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!