Fotósok munkája a foci VB-n

photographers-FIFA-world-cup-cattle-rope-David-Gray-Reuters

Fotó: David Gray/Reuters

A Magyar Televízió foci VB blogjában Gundel Takács Gábor megpróbálkozott a fotósok munkájának bemutatásával, bár egyedül csak a címben szereplő kérdésre nem válaszol: Miért nem állnak fotósok a kapu mögött?

Annál is érdekesebb a címválasztás (ez lenne a szakzsargonban csak átbaszós címnek nevezett megoldás?), mert erre a kérdsére meg sem próbál választ adni az anyag. Sőt eleve téves is: állnak fotósok a kapu mögött. Persze nem állandóan, arra ott vannak a távvezérlésű gépek, amiket a videó is említ. De egy-egy 11-es rúgáshoz azért odarohannak a pálya rövid oldalán dolgozó fotósok is, mint ahogyan az egyébként a héten korábban megjelent foci VB írásom képein is jól látszik.

EllisPark-grounded-journalists-photo-Bola-Omilabu

Fotó: Bola Omilabu, Nigeria

Az minden esetre igaz, hogy a foci VB-n minden más focimeccsnél komolyabb biztonsági intézkedések, és szigorúbb előírások szerint dolgozhatnak a fotósok (ahogy mindenki más is). Sőt a munkakörülmények gyakran elég mostohák. Több szakmai szervezet kifogásolta, hogy a fotósokat kötelekkel karámba fogva terelik a pályára, és a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség felemelte a hangját az ellen is, hogy a VB több helyszínén a sajtóközpontban a földön ülve kénytelenek dolgozni az újságírók, mert nincs elegendő szék és asztal.

Mindezek ellenére a világ legnagyobb futball eseménye így is sok tekintetben jobb lehetőségeket biztosít, mint más focimeccsek (különösen a magyaroknál). Ebben a szervezőkön kívül persze főleg a felvonuló csapatoknak van legnagyobb szerepe.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!