Ezért nem veszek iPhone 4-et – egyelőre

iphone4_2up_front_sideTele a hírrel a net, hogy péntektől kapható Magyarországon az iPhone 4. Egyedül csak a T- Mobile eddig csak hallgatott róla. Nemrég küldtek egy közleményt, ami egy szóval nem mond többet, mint amit eddig is mindenki tudott. Viszont a közelmény az árakat se tartalmazza, és ezeket még a honlapjukon se sikerült eddig publikálni (a preimer napjának reggelén végül publikálták az árakat). Sőt, mint külön kérdésre elárulták, holnapig nem is tervezik. Érdekesen csinálják.

Tegnap délre a netes híresztelésre hivatkozva már az MTI is kiadta, hogy az iPhone 4 a héten kapható lesz. Ami ennél érdekesebb, hogy végre nem iPhone 4G néven emlegették, mint az MTI korábbi anyagaiban. Igaz, az antenna problémáról még mindig hülyeség van a hírükben. Azt írják, a problémát az Apple csak egy ingyenes műanyag tokkal próbálja orvosolni, amit legfeljebb hangulatkeltésnek tudok tartani.
Ha már a magyar megjelenés a téma, szerintem illene leírniuk, hogy a hiba csak az amerikai AT&T hálózaton jelentkezett. Vagy mondjuk azt, hogy már csak annak ad az Apple ingyen tokot, aki panaszkodik a térerő gondra, hiszen a többieknek minek?

Én egyelőre nem veszek iPhone 4-et, és nem az állítólagos antenna probéma miatt. Első sorban azért, mert nem akarok szerződni a T-Mobile-lal, és nem csak a mostani bravúros kommunikációjuk után, már az Úszó EB idején is brillíroztak. Elégedett is vagyok a mostani szolgáltatómmal, és előfizetésemmel, a számomat sem akarom hurcolni, és szükségem van arra is, hogy a telefonom hálózatfüggetlen legyen. Itthon, Magyarországon nem nagyon váltogatom az előfizetéseimet, de néha szoktam külföldön helyi SIM kártyát tenni a telefonba, ezt viszont megakadályozná egy szolgáltató függő készülék.

AT&T-Mini-Micro-SIM.jpg

Mini SIM és Micro SIM

Ráadásul az iPhone 4 már MicroSIM kártyával működik, ami kisebb az eddig használatban levőknél. Így, ha iPhone 4-re váltanék (akár külföldi, hálózatfüggetlen forrásból is), kénytelen lennék minden SIM kártyát is lecserélni. Akkor viszont más készülékkel lenne problémás a SIM használata, ha netán (bár remélem, nem történik többször ilyen), ellopják a készülékem, vagy csak mondjuk csere-berélni kell, hogy több készüléken is elérhető maradjak.
A MicroSIM egyébként (lásd a képen) a ma használt MiniSIM belsejéből törhető ki, így akár használható is lenne MiniSIM-ként később is. Viszont nem minden telefon SIM helye olyan kialakítású, hogy egy ilyen adapterrel kontakthiba mentesen működjön. Nekem sajnos van olyan telefonom, ami még a gyári MiniSIM-el se megy, mert valamiért nem érintkezik. Az ilyen barkácsolás meg emiatt teljesen kizárt lenne.

Hasonló probléma felvetődött az iPad 3G változata kapcsán is, hiszen az is ilyen új fajta MicroSIM kártyával működik. Márpedig mégegy 3G előfizetést nem akartam. Ha viszont a mobil internet kártyám cserélem MicroSIM-re, nem tudom használni a számítógéphez a modemében. Az iPad viszont nem tudná a normál méretűt használni. Végül nálam ezt az iPades netezési problémát a MiFi oldotta meg.

Persze az iPhone 4 felvetődött opcióként már az ellopott telefonom pótlásakor is, de itthoni nem hivatalos úton csak drágán beszerezhető. A külföldi forrás pedig csak akkor jöhetne szóba, ha épp arra járnék. Ráadásul olyan nagyon sokkal többet nem tud az iPhone 4, amire nagyon szükségem lenne. Jobb minőségben fényképez, van hozzá vaku is, és persze jobb porcesszor, stb. De amire most szükségem van az iPhone-tól, azt kielégíti a 3Gs is. Fotózásra, videózásra, és ezek szerkesztésére meg úgyse a telefonom használom.

Kiegészítés: később kiderült, hogy a Micro SIM nem olyan nagy probléma. Mikor kaptam egy jó ajánlatot, az iPhone 4-et is megvettem, és elégedett is vagyok vele.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!