Eyjafjallajökull füstölög képeken és videón

EUROPE-AIR/

Fotó: Ingolfur Juliusson/Reuters

Izland kimondhatatlan nevű vulkánja tovább füstölög, ami remek apropó, hogy újabb és újabb fotó válogatásokkal álljak elő, hiszen vulkán képekből sosem elég. Most ezt megtoldanám Sean Stiegemeier izlandi útján készült stop trükk (time lapse) videójával. Kiss Ákos blogja és Jim Goldstein tweetje is hirdeti az új vulkán videót. Az egymás után készült fotók összefűzéséből született rendkívül látványos videó nagyon hangulatos bemutatója a vulkán látványának. Még egy ok, hogy elgondolkodjak Izland felkeresésén, amit fontolgatok már egy ideje…

Az Amerikában élő Sean Stiegermeier a DSLR videózásban népszerű Canon 5D mark II-vel és egy új fejlesztésű MILapse motoros dollyval készítette a videót, elmondása szerint nem volt elégedett a vulkánról megjelent képekkel (lásd a korábbi blogbejegyzésben és ennek a végén), így elhatározta, hogy ő jobbakat készít. Az utazás – többé-kevésbé mint várta – egy örökkévalóságig tartott, és az időjárás sem kedvezett az érkezésekor, de nem adta fel. Az alábbi videó május elején, másfél nap alatt készült el, de az előrejelzések szerint a vulkán még elég hosszan okádja majd magából a füstöt, hogy sok hasonló alkotás készülhessen.

Iceland, Eyjafjallajökull – May 1st and 2nd, 2010 from Sean Stiegemeier on Vimeo.

Válogatás korábbi és újabb vulkán képgalériákból:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!