National Geographicen a vulkán

NationalGeographic-2010-majus-peldanyA National Geographic Channel most hétvégén vetíti az izlandi Eyjafjallajokul vulkánról készült filmjét (kíváncsi leszek hogy sikerül a magyar narrátornak kimondania a vulkán nevét – lásd következő bekezdés), ami jó apropó, hogy műsorajánló jelleggel felsoroljak még néhány dokumentumfilmet a vulkánokról. Illetve, hogy megemlékezzek arról is, hogy a National Geographic 2010 májusi száma szintén foglalkozik az izlandi vulkánnal, a NatGeo honlapján pedig nemrég közöltek egy olvasó által beküldött légifotó válogatást Tóth Csaba képeiből.

Nem kapcsolódik szorosan a National Geographic anyagaihoz, de gondoltam azért megemlítem, hogy a vulkán izlandi nevének angolszász sajtóban történő emlegetése közröhellyé vált izlandon, így több lap is utána járt, hogyan is kell kiejteni helyesen a kimondhatatlan nevű vulkán 15 karakteres nevét. Az Independent inkább nyelvtani precizitásra törekedve próbálja fonetikusan leírni a kiejtést, és mellékel egy hivatkozást egy hangfájlra, hogy meghallgathassuk a helyes kiejtést. Linkeli továbbá az amerikai ABC News videóját, ahol egy izlandi tolmácstól hallhatjuk a helyes kiejtést. A Daily Telegraph is megpróbálkozuik a fonetikus írásmóddal, de azt is feltárja, hogy a valójában Eyjafjallajökull nem a vulkán, és nem is a hegy neve, hanem a krátert takaró gleccseré (egész pontosan csak annyit jelent, hogy izlandi hegy gleccsere). Ezért valójában a kicsit egyszerűbb kiejtésű  Eyjafyoll (jelentése izlandi hegy) név használatát javasolják, amit talán könnyebb lehet kimondani az egyszerűbb kiejtésű nyelvekhez szokott európaiaknak. A Huffington Post pedig egy YouTube videón mutatja be a helyes kiejtést, majd a hírekben elhangzó változatokat, néhány sorban hozzáfűzve, hogy “Még leírni is nehéz, kár próbálni a kiejtését. Csak együttérezni tudunk azokkal a bemondókkal és hírolvasókkal, akiknek jól hallhatóan beletörik a nyelvük. Képzeljük, mindeközben milyen arcot vágnak, mikor feltűnik ez a név a súgógépen.”

Vulkánkitörés Izlandon (dokumentumfilm)
National Geographic: 21:00 Vasárnap (Május 9.)
National Geographic: 00:00 Vasárnap (Május 9.)
National Geographic: 09:00 Hétfő (Május 10.)
National Geographic: 14:00 Hétfő (Május 10.)

Hawaii hatalmas vulkánja (dokumentumfilm)
National Geographic: 17:00 Csütörtök (Május 13.)
National Geographic: 07:00 Péntek (Május 14.)

A vulkán belsejében (dokumentumfilm)
History: 08:55 Vasárnap(Május 23.)
History: 14:55 Vasárnap (Május 23.)

A vulkánsziget polipjai (ismeretterjesztő film)
National Geographic: 09:00 Vasárnap (Május 23.)

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!