Villámok és sarki fény a vulkán felett

Többé-kevésbé lecsengeni látszik a vulkanikus porfelhő okozta felhajtás Európában, miközben egyre több csodálatos fotó lát napvilágot Izland új (és remélhetőleg csak átmeneti) látványosságáról, a Eyjafjallajokul vulkánról. A Stop.hu kiejthetetlen nevűnek nevezi, a Hubpages pedig azt állítja, még az izlandiak se ejtik ki ezt a hülye nevet, csak rámutatnak, hogy “az ott”.

ICELAND-VOLCANO/

Fotó: Lucas Jackson/Reuters

A Reuters fotóriportere Lucas Jackson viszont elment megörökíteni a kitörő vulkán szépségeit, sőt meg is írta kalandjait a brit hírügynökség blogján. Mint írja, ezt a villámoktól cikázó füstös képet már egy korábban Dél-Afrikában készült kép nyomán eltervezte, és lévén a vulkán felett adott a villámok helye, sokkal tervezhetőbb is volt, mint bármely más villám fotózás. Azt írja, “a helyi rendőrök mind, ugyan kezdenek belefáradni annak unalmába, hogy nyolc órákat néznek egy kitörni készülő vulkánt, mégis nagyon segítőkészek”, így őt is hagyják dolgozni. Érdekes belegondolni, hogy tényleg, milyen fárasztó lehet hetek óta egész nap bámulni a vulkánkitörést, amit a világ olyan repesve tart szemmel – ugyan már élő webkamerán keresztül is figyelhető, azért nem utolsó sorban a témán dolgozó fotósoknak köszönhetően.

Lucas-Jackson-Reuters-Camerasetup

Fotó: Lucas Jackson/Reuters

Mint Jackson írja, bár nem vitt magával háromlábú állványt, és a távkioldóját sem találta indulás előtt, a kocsi ablakába rögzített géppel egész jól tudott dolgozni, és legfőbb akadálya az Izlandon uralkodó hideg és a szél, amit csak súlyosbít, hogy kocsijának motorja nem járhat, hogy a fényképezőgép ne mozduljon be. Persze a fotózást a vulkán is nehezítette, mert a villám szerű kisülések csak akkor jöttek létre, mikor a füst a legsűrűbb és legfeketébb volt.

Lucas-Jackson-Reuters-vulkan-sarki-feny

Fotó: Lucas Jackson/Reuters

Pár nappal az említett blogbejegyzés után Lucas Jacksonnak sikerült a vulkán felett újabb látványosságot is megörökíteni, mely képei szintén hamar bejárták a világot, megmutatva hogy néz ki az izlandi vulkán füstfelhője a sarki fény színkavalkádjában. És a vulkánkitörésnek még nincs vége, ami további remek fotókkal kecsegtet. Talán még odautazni sem késő, hogy az ember maga készítse el a remek képeket, ha épp nincs más dolga, és kellő kalandvágy munkál benne…

Szintén a vulkánnal foglalkozott a héten a New York Times Lens blogja, mely Ragnar Th. Sigurdssontól idézi, hogy a vulkán látványa “olyan gyönyörű, hogy el sem lehet képzelni”. Az 51 éves fotósnak nem újdonság a vulkán, mivel 25 éve fotózza az izland keleti részén fekvő Vatnajökull jégsapkát, és a táj részét képező vulkánokat. Mint mondja, “mikor a vulkán előtt állsz, érzed a melegét, hallod a morajlását és érzed a talpad alatt a föld mozgását”. A Lens blog írása egyébként java részt Izland klímájával és a globális felmelegedés hatásaival foglalkozik, de a vulkánról készült pár remek kép meleltt említést tesz az időjárás megjósolhatatlanságáról is, hiszen Izlandon találhatók a Főld legnagyobb gleccserei, miközben a föld alatt egyre aktívabb a vulkáni tevékenység.

Ragnar-Sigurdsson-20100414-CC-Showcase-Iceland

Fotó: Ragnar Sigurdsson

A 35 éve Rejkjavik mellett élő Sigurdsson számos lapnak dolgozott, és workshopokat tart Izlandon. Képei több könyvben és kiállításon is megjelentek már, köztük több köztéri kiállításon is. Legegyedülállób tárlatát azonban az általa annyit fényképezett tremészetes tájban, a Jokulsárlon gleccser lagunája előtt futó körúton (az Izlandot körülölelő partmenti úton) rendezte. Különleges képek a különleges tájban, ahol azok készültek, a lagúnával a háttérben.

Galéria válogatás a vulkánról:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!