Obama hadba lépett?

Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

Hadba nem – pláne nem háborúba – de sokak lelkébe bele lépett nemrég egy fényképpel. Történt ugyanis, hogy a Fehérház hivatalos fotóriportere megörökítette megörökítette, amint Obama asztalra tett lábbal beszél telefonon az izraeli elnökkel. A mindenki szerint jól sikerült, kedélyes életkép bekerült a sajtóba, és azóta a közelkeleten többen sértve érzik miatta magukat. Míg a nyugat jót mulat a Bush féle cipődobálásra emlékezve, a közel keleten sértésnek számít, ha valaki a cipőtalpát mutatja mások felé. Ezért aztán Izraelben többen felháborodtak a megjelent képeken.

A jelek szerint egyébként Obamának rossz szokása, hogy asztalra tett lábbal telefonál (akárcsak az, hogy kopott talpú cipőt hord), mint az Callie Shell Pictures of the Year győztes kampány képén is látható.

Minden kultúrának meg vannak a maga sajátosságai. Igaz az amerikai elnöktől is aligha elvárható, hogy  a saját irodájában minden nemzet hagyományait egyszerre tiszteletben tartva telefonáljon, a jelenség azért talán érthető. És azért talán az elnöki stáb szakértői közül valakinek fel kellett volna ismernie a helyzetben rejlő veszélyeket. A kérdés viszont izgalmas, hogy magának az elnöknek illene ilyenkor önkontrollt gyakorolni? Vagy talán a fotós feladata már a kép készítésekor, vagy közvetlen utána cenzúrázni önmagát, és a helyzetet? Netán a vele együttműködő sajtó osztálynak kellett volna kiszúrni és kiszűrni a képet? Netán a protokoll, vagy külügyi szakértők feladata lett volna, netán a sajtó munkatársaitól várható el, hogy egy ilyen helyzetet előre lássanak, és megelőzzenek? Vagy nem is várható el senkitől, hogy ilyen dolgokra tekintettel legyenek?

Amerikában egyébként ez a lazaság nem egyedül álló, és talán ezért nem is akad fenn rajta senki. Példdául Stevenson kormányzó szobra az Illinois-i reptéren szintén meglepő lehet a távolkeletről érkezők számára, hiszen neki is épp az érkezők felé néz a talpa. De hasonló kultúr megrökönyödést okoz egyesekben, mikor egy művészetifesztivál keretében a Budapesti Operaház felé néz egy műanyag elefánt szobor hátsója, vagy épp a Bazilika felé mered egy tehén formájú szobor feneke…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!