45 gigapixel panoráma Dubajról

Dubai-gigapan-FULL

Dubai 44,8 gigapixelen

Folytatódik a gigapanoráma őrület, ezúttal a gigászi dolgok gyűjtőhelyéről, Dubajról készült gigapanoráma. Ráadásul újabb rekordot felállítva. A korábbi világrekord a drezdai 26 megapixel volt. Ennek most közel dupláját sikerült megalkotni az Egyesült Arab  Emirátusokban. Gerald Donovan 44,88 gigapixeles képe a Dubaj üzleti negyedében álló Ubora Towers tetejéről készült egy Canon EOS 7D és 100-400/4,5-5,6 L IS objektív felhasználásával.

Dubai-gigapan-32-detailMaga a fotózás három és fél órába telt az árnyékban mérhető 37 fokos sivatagi hőségben. Mint a szerző írja, a fényképezőgéphez szinte hozzáérni sem lehetett a fotózás végére, úgy áthevült. A fotós azt is megosztja a gigapan oldalon, hogy Dubaj ilyenkor nem a legideálisabb időjárásilag a fotózáshoz, még akkor sem, ha a reggeli órákban (2010. április 23-án) készültek. Ezek a légköri zavarok főleg a nagyon kicsi, távoli részletek maximális nagyításakor, és a felhőkarcolók oldalain láthatók.
A fotózás végére 4250 darab 18 megapixeles kép készült, melyeket több napig tartó számolás során az Autopano Giga szoftverével fűzött össze egy i7 processzoros PC-n, ami több mint egy terrabájtos területet foglalt a képek összefűzése során tárolt átmeneti fájlokhoz. Az elkészült végeredmény a gigapan oldalon tekinthető meg, ahol tetszőleges részletekre korlátlanul rá lehet nagyítani.

Kérdéses, hogy ez a kép milyen hatással lesz majd a drezdai gigapanoráma ihlette magyar kezdeményezésre. A magyar csapat a 27 gigapixeles pécsi panorámaképet célozta meg, nem számítva ennek közeljövőbeni túlszárnyalására. Ez a 45 gigapixeles dubai kép viszont igencsak magasra tette nekik a mércét.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!