Személyiségi jogi aggályok

google-street-view-logoLegutóbb az Index bejelentette, a görögök leállították a Goolge Street View város fotózását, aminek során az Internetes tartalom szolgáltató kamerákkal felszerelt kocsija pásztázza a várost, és felvételeket készít utca szintű város nézeti képeikhez.

google_streetview_imageMint a cikkből kiderül, nem szűnnek – sőt ellenkezőleg, épp erősödnek – az olykor nagy testvérhez hasonlított Goolge kapcsán felvetődő, és már a magyar adatvédelmi biztos által is vizsgált személyiségi jogi aggályok. Miközben a Google remek kényelmi szolgáltatásokat üzemeltet számtalan formában, egyre több adatunk kerül a kezébe, és egyre többen félnek tőle, hogy mire fogja ezeket használni.
A Google igyekszik mindenkit megnyugtatni a személyiségi, adatkezelési, és egyéb jogok tiszteletben tartása kapcsán, de senki sem tudhatja – éppen ezért félnek tőle – hogy vajon tényleg tiszteletben tartják a felhasználók privát szféráit?

Talán a Google Street View a legkevésbé aggályos ténykedése a cégnek, hiszen közterületen zajlik, és bárki által megtekinthető, és megörökíthető dolgokat örökít meg, és tesz közzé. Ki az, akinek ténylegesen árthat, és kárára lehet, ha lefotózzák az utcán? Aki ilyen, az talán jobb, ha nem is lép ki az utcára, mert valaki megláthatja, netán még le is fényképezheti.

Persze nem ért ezzel a nézetemmel egyet mindenki. Én rendszeresen kapok beszólásokat az utcán fotózva rendőrtől, tüntetőtől, kutyasétáltatótól, járókelőtől, buszvezetőtől, hogy ne fényképezzem le. Ezt a személyiségi jogi törvények bizonyos mértékben akár lehetővé is tehetik számukra, csak bizonyos jogi és morális apróságokról felejtkeznek meg ilyenkor a jóemberek. Például ilyen, hogy az ombudsman és a rendőrségi vezetők hivatalos állásfoglalása szerint a munkáját végző rendőr fotózható. Sőt aligha védhető bármely közterületen közpénzből köztisztviselői, vagy köz érdekében végzett munkát végző személy fotózási tilalma is. Vagy, hogy a tüntetés lényege, hogy a résztvevők megmutassák egyetértésüket annak céljaival, és ha a résztvevők nem vállalják fel, akkor értelmetlenné válik a jelenlétük. Illetve, hogy a jelen joggyakorlat szerint akit nem ér kár, annak a jogsérelme ugyan kimondható, de nem szankcionálható – bár ezen épp változtatni készülnek.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!