Google goggles – keresés kép alapján

GoogleGogglesGoogle, a túlbuzgó könyvtáros már megint előrukkolt valamivel, ami révén a világot egy szépen rendezett informatikai adathalmazba tudja sűríteni. Most épp a képi keresést készülnek tökélyre fejleszteni.

“Egy szempillantás alatt megvan amit keresünk.”

Android okostelefon rendszerükre nemrég megjelent, iPhone-ra pedig hamarosan megjelenik az Internetes kereső cég képi kereső alkalmazása, a Google Goggles. Programjuk nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy elég lefényképeznünk valamit az alkalmazást futtató okostelefonnal, az erre kifejlesztett program pedig képes a fotó alapján hatékonyan keresni az Interneten. Az alább is látható animált videó szerint így képesek leszünk megtudni egy festmény készítőjének nevét, vagy akár egy fotó alapján egy növény faját is. A rendszer – nem meglepő módon – képes használni pillanatnyi helyzetünket is, így akár arra is képes, hogy helyzetünk és egy kép segítségével épületeket, üzleteket is beazonosítson.
A Google tehát elkezdte megfordítani a keresés eddigi módszertanát, amikor egy szóra keresve képet talált hozzá, vagy a térképre bökve megmutatta, hogy is néz ki az a hely. Hamarosan arra is képes lesz, hogy egy fotó alapján megmondja hol vagyunk, vagy egy fénykép alapján megállapítsa, hogy milyen könyvet vettünk a kezünkbe.

Kiegészítés: A kép alapján történő keresés már jó ideje elérhető a Google szolgáltatásai közt. Akár URL-t megadva, akár a képet feltöltve elég jó találati valószínűséggel megtalál képeket. Persze messze nem tökéletes.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!