Google goggles – keresés kép alapján

GoogleGogglesGoogle, a túlbuzgó könyvtáros már megint előrukkolt valamivel, ami révén a világot egy szépen rendezett informatikai adathalmazba tudja sűríteni. Most épp a képi keresést készülnek tökélyre fejleszteni.

“Egy szempillantás alatt megvan amit keresünk.”

Android okostelefon rendszerükre nemrég megjelent, iPhone-ra pedig hamarosan megjelenik az Internetes kereső cég képi kereső alkalmazása, a Google Goggles. Programjuk nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy elég lefényképeznünk valamit az alkalmazást futtató okostelefonnal, az erre kifejlesztett program pedig képes a fotó alapján hatékonyan keresni az Interneten. Az alább is látható animált videó szerint így képesek leszünk megtudni egy festmény készítőjének nevét, vagy akár egy fotó alapján egy növény faját is. A rendszer – nem meglepő módon – képes használni pillanatnyi helyzetünket is, így akár arra is képes, hogy helyzetünk és egy kép segítségével épületeket, üzleteket is beazonosítson.
A Google tehát elkezdte megfordítani a keresés eddigi módszertanát, amikor egy szóra keresve képet talált hozzá, vagy a térképre bökve megmutatta, hogy is néz ki az a hely. Hamarosan arra is képes lesz, hogy egy fotó alapján megmondja hol vagyunk, vagy egy fénykép alapján megállapítsa, hogy milyen könyvet vettünk a kezünkbe.

Kiegészítés: A kép alapján történő keresés már jó ideje elérhető a Google szolgáltatásai közt. Akár URL-t megadva, akár a képet feltöltve elég jó találati valószínűséggel megtalál képeket. Persze messze nem tökéletes.