A legjobb fényképezőgép az amelyik nálunk van

Egyre többen godnoljuk úgy, hogy az a legjobb fényképezőgép, ami éppen nálad van, amikor szükség van rá. Chase Jarvis viszont nem csak így gondolja és hirdeti is ezt a nézetet, hanem egy kreatív kezdeményezést is épített erre a szellemiségre.

“A legjobb fényképezőgép az, amelyiket nem hagyjuk otthon, mert túl nagy, hogy mindenhova cipeljük.”

the-best-cameraÉn így szoktam megválaszolni a kérdést, hogy milyen fényképzőgépet érdemes venni. Persze sommás és nem is teljesen precíz ez a megállapítás, de kétség kívül van igazságtartalma. Ha fotózásból él az ember, és a fényképezőgép a munkaeszköze, akkor kicsit eltolódnak a hangsúlyok. De még ekkor is van jelentősége a méret faktornak is. Nagyon sok profi fotós hord magával egy pici zsebgépet a több kilós felszerelése mellett. Egy kis gépet könnyebb gyorsan előkapni, és az sem utolsó szempont, hogy bizonyos helyzetekben jól jön, ha nem ordít az emberről első ránézésre, hogy a fotózásból él. Néha meg van az előnye, ha túristának nézik az embert. Néha pedig a mobil telefon is lehet  elfogadható megoldás a fotózásra (ha tudja az ember, hogyan használja). Erre – ha nem is minden esetben – jó példa lehet az is, hogy a Flickr fotómegosztó közösségi oldalon a legtöbb képet iPhone-al készítették. Persze ebben komoly szerepe van annak is, hogy az iPhone nem csak a fotózást, hanem a képfeltöltést is rendkívül leegyszerűsítette. De pont erről szól a nyitó idézet is: legjobb, mert veled van.

A főleg blogjáról ismert népszerű amerikai reklám fotós Chase Jarvis kifejezetten sportot űz a mobillal fotózásból. Már az első iPhone telefonja óta rendszeresen alkot tudatosan a telefonjával. Saját elmondása szerint igyekszik minden nap valami érdekeset találni a világban, amit a telefonjával is képes kreatívan, esztétikusan lefényképezni. Egyrészt ezzel is hirdetve, hogy a telefon is alkalmas fotózásra – csak tudatosan kell használni – másrészt folyamatos kihívások elé állítva önmagát, trenírozza a képzelőerejét, kreativitását, még akkor is, ha épp nem dolgozik egy fotózási projekten sem.

Legutóbb, mikor telefonját iPhone 3G-ről 3Gs-re cserélte a régi készüléket blogján megpályáztatta a lelkes amatőrök között, akik mobillal készült képeikkel nyerhették el a készüléket. Most pedig egy iPhone alkalmazás fejlesztői között jelent meg. Új kreatív közösséget próbál formálni azáltal, hogy az iPhone készülékre megjelent The Best Camera nevű alkalmazása. Ez a telefon fotós funkcióit a legszükségesebb szerkesztési lehetőségekkel ruházza fel, és kapott pár megosztási funkciót. A szokásos Flickr, Twitter, és E-mail megosztási lehetőségek mellett a programhoz létrehozott theBestCamera honlapon is meg lehet osztani a képeket azokkal, akik osztják Chase Jarvis nézeteit a mobillal fotózás kreativitásáról, és arról, hogy “a legjobb fényképezőgép, amelyik nálad van.” A projekt mondanivalóját Jarvis egy azonos című könyvvel igyekszik aláhúzni. Egy olyan könyvvel, ami a legjobb iPhone-al készült fotókat tartalmazza, inspirációt és ihletet adva a fotózni igényesen és kreatívan akaró hobbistáknak.
Mivel rendszeresen szót emelek a mobillal fotózás ellen, szükségesnek érzem itt egy kiegészítés beszúrását: Chase Jarvis BestCamera kezdeményezése pont arról szól, hogy tudni kell jól használni a mobilt, ha alkotni akar vele az ember. Ez egyébként minden fényképezőgépre igaz. Ahogy a fényképezőgépem csodálóknak szoktam gyakran mondani, egy nagyon profi géppel pont ugyanolyan rossz képeket csinál az ember mint egy mobiltelefonnal, ha nem tudja használni. Ennek az iPhone fotós kezdeményezésnek talán ez a számomra legszimpatikusabb vonása. Azt a nézetet hangoztatja, amit én is vallok: nem az a fontos, hogy ki, mivel és hogyan készíti, csak a kép számít!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!