Reformhelyesírás

Nemrég épp a helyesírás és az olvasószerkesztő kapcsolatáról értekeztem, erre most találtam az Indexen egy vonatkozó cikket a helyesírás reformjáról, ami az MTA új nyelvtani reformjait vizsgálgatja, és próbálja új perspektívába helyezni a korrektor és egyéb sajtóban dolgozó szövegmunkások kapcsolatával. Akit csak egy picit is érdekel a téma, érdemes lehet elolvasni, hogy merre is tart a magyar nyelvfejlődés.

Nekem az a rész tetszik legjobban, ahol azt érinti a szerző, hogy a Magyar Tudományos Akadémia „Ezeket a szempontokat [ti. a technikai fejlődés, az internet hatásait] nem mindig tudják figyelembe venni az akadémiai bizottság tagjai, hiszen nem állnak rendelkezésükre a témákban végzett komolyabb felmérések, sem nagyobb pénzösszeg, hogy kutassák a témát.”

Az is furcsa egy kicsit, hogy az általuk is közérdeknek tekintett nyelvfejlődés és nyelvreformálás 1984 után lassacskán újra kiadásra szoruló helyesírási szabályzatát nem kívánják az Interneten publikálni, sőt a szokásosan zárt szerzőjogi korlátozásokkal publikálják: „Felhívjuk a figyelmüket, hogy a szabályzat jelen kinyomtatott kéziratára, annak tartalmára az MTA Magyar Nyelvi Bizottsága és az Akadémiai Kiadó minden jogát fenntartja, beleértve, de nem kizárólag a bármilyen rögzítés, a bármilyen (fotokópia, mikrofilm vagy más hordozó) sokszorosítás, a mű teljes, bővített, illetve rövidített változata bármilyen formátumú kiadásának jogát is. Bármelyik fenti cselekmény polgári jogi és büntetőjogi felelősség terhe mellett tilos a kiadó előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül.”
Márpedig én szerzőjogi védelem alatt alkotóként nem vagyok nagy híve a szabad felhasználásnak. De azt hiszem, hogy egy közpénzből működő, közérdekeket szolgáló, ráadásul deklaráltan minden magyart egyaránt érintő szabályzatot kidolgozó testület munkássága talán elérhető kellene, hogy legyen mindenki számára. Hasonlóan a törvényekhez, itt is annak kellene dominálnia, hogy mindenki elérhesse, hozzáférhessen, és minél hatékonyabban használhassa.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!