WTC 9/11: Egyetlen kép többet mond ezer szónál

FILE PHOTO OF TOWERS BURNING AFTER SEPTEMBER 11 ATTACK.

Fotó: Sean Adair/Reuters

Keresem a szavakat, hogy mit írjak a 2001. szeptember 11-ei WTC elleni támadás tizedik évfordulóján. Hosszas fejtörés után jutott eszembe ez a mondat, és a mögötte rejlő nagy igazság, amit pont 10 éve a katasztrófa másnapján az arról megjelent híradások kapcsán tanultam meg.

Nem tudom a választ a Reuters blogján Larry Downing által feltett kérdésre. Nem emlékszem hol voltam, és mit csináltam, mikor a katasztrófa tíz éve bekövetkezett New Yorkban.
Talán itthon voltam és a tévét néztem, de nem vagyok benne biztos. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy másnap egyik tanárom feltart egy magyar napilapot, aminek a címlapján talán pont ugyanez a kép látható, és elhangzik a vizuális kommunikáció egyik alap tétele:

“Egyetlen kép többet mond ezer szónál”.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal egész hétvégén azon törtem a fejem, hogy mit írjak a blogra 9/11 tizedik évfordulója alkalmából. Pedig talán csak ennyit kellett volna kiírnom…

Az elmúlt tíz év alatt már annyi mindent, képet és történetet is publikáltak a katasztrófáról. Nehéz újat találni, persze mindenki megpróbálja, és így is van ez rendjén. Nekem is készül egy nagyobb, átfogóbb anyagom a témáról, mert nem lehet mellette tétlenül és szótlanul elmenni.

Rengeteg érdekes, borzalmas, és zseniális kép született, amik magukban és a velük megjelent szövegekkel is rengeteg történetet elmesélnek. De én úgy érzem, hogy az egyetlen fotós áldozat, Bill Biggart történeténél személyesebb talán kevés van.