WTC 9/11: Egyetlen kép többet mond ezer szónál

FILE PHOTO OF TOWERS BURNING AFTER SEPTEMBER 11 ATTACK.

Fotó: Sean Adair/Reuters

Keresem a szavakat, hogy mit írjak a 2001. szeptember 11-ei WTC elleni támadás tizedik évfordulóján. Hosszas fejtörés után jutott eszembe ez a mondat, és a mögötte rejlő nagy igazság, amit pont 10 éve a katasztrófa másnapján az arról megjelent híradások kapcsán tanultam meg.

Nem tudom a választ a Reuters blogján Larry Downing által feltett kérdésre. Nem emlékszem hol voltam, és mit csináltam, mikor a katasztrófa tíz éve bekövetkezett New Yorkban.
Talán itthon voltam és a tévét néztem, de nem vagyok benne biztos. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy másnap egyik tanárom feltart egy magyar napilapot, aminek a címlapján talán pont ugyanez a kép látható, és elhangzik a vizuális kommunikáció egyik alap tétele:

“Egyetlen kép többet mond ezer szónál”.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal egész hétvégén azon törtem a fejem, hogy mit írjak a blogra 9/11 tizedik évfordulója alkalmából. Pedig talán csak ennyit kellett volna kiírnom…

Az elmúlt tíz év alatt már annyi mindent, képet és történetet is publikáltak a katasztrófáról. Nehéz újat találni, persze mindenki megpróbálja, és így is van ez rendjén. Nekem is készül egy nagyobb, átfogóbb anyagom a témáról, mert nem lehet mellette tétlenül és szótlanul elmenni.

Rengeteg érdekes, borzalmas, és zseniális kép született, amik magukban és a velük megjelent szövegekkel is rengeteg történetet elmesélnek. De én úgy érzem, hogy az egyetlen fotós áldozat, Bill Biggart történeténél személyesebb talán kevés van.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!