DNS ajándékok

dns_ajandek2Egy véletlen folytán futottam bele valamelyik oldalon egy linkbe, és az oldal első híre felkeltette az érdeklődésemet: DNS AJÁNDÉKOK Elöször Magyarországon csak nálunk!

Ahogy a leírásban szerepel, kiválasztjuk majd az oldalon a nekünk tetsző színvilágot, majd küldenek egy egészségügyi szettet, amivel DNS mintát tudunk küldeni, és miutá kifizettük, elküldik a saját géntérképünket, hogy dekorálhassuk vele lakásunkat, irodánkat.

Amellett, hogy sci-fi és különösen GATTACA rajongóként és esztétikailag egyaránt tetszenek az illusztrációként szereplő képek, némi visszásságot érzek a dologban. Talán csak paranoia, talán jogos adatvédelmi, személyiségjogi aggály, de mégis csak a legmagasabb szintű biometrikus azonosítókat adjuk ki egy kifejezetten erre szakosodott cégnek, akik akár tényleg tudnak is mit kezdeni ezekkel. Feltéve, hogy nem átverés az egész, és valójában nem valami random véletlenszerű generátorral állítják elő a mintákat, tényleg rendelkezhetnek olyan laborral, ami képes a leadott génmintákat hitelesen dekódolni, mint a filmekben.
dns_ajandek3Na és, mondhatjuk minderre, hiszen kit érdekel, számolatlanul szórjuk szét a génmintáinkat a világban, és húzzuk le a WC-ben, de ha olyanoknak adjuk át – ráadásul a rendelés üzleti folyamata során egyéb személyes adatokkal, mint név, cím, bankszámlaszám – akik vélhetően nálunk többet tudnak ezekkel kezdeni, az ki tudja hova vezet a jövőben? Ki tudja, miket lehet kezdeni az ilyen ma még csak viccesnek tűnő dolgokkal majd egyszer egy olyan – nem is túl távoli – világban, ahol a biometrikus azonosítóinkkal beléptető és személy azonosító, és ki tudja még milyen más biztonsági rendszerek fognak majd működni. Ki tudja, hogy egy ilyen cég hogyan kezeli például személyes adatainkat, akik egyébként normál esetben iPod tokokat és vicces strandlepedőket, meg sudoku rejtvény mintás vécépapírt árulnak. Sőt ha már személyes adatok kezelése, akkor érdemes lehet tenni egy gondolatkitérőt arra a vélt vagy valós összeesküvés elmélet halmazra, amit a Google kapcsán az Index összefoglalt. Különösen arra gondolok itt, hogy a Google önmagát a világ legambiciózusabb könyvtárosának tartja, aki megpróbál minden létező adatot, és végül “ha elég önkéntes akad, a géntérképünk is meglesz neki”

dns_ajandek1Megemlíthetjük még a kérdéskörben azt is, hogy ujjlenyomat mintás ajándéktárgyakat is tervez árulni ugyanez a cég, ami megintcsak felveti, hogy vajon mennyire egészséges az, ha egy magán vállalkozásnak módja van saját ujjlenyomat adatbázist létrehozni, ami összekapcsolható nevekkel és bankszámlaszámokkal, mikor még a (magyar) rendőrségnek is csak bűnügyi nyilvántartásban szereplőkről (ti: priuszosok) vannak ilyen adatai, ráadásul ők valószínűleg hozzá se férnek (legalábbis nem közvetlenül és ügyészségi felhatalmazás nélkül) a bankszámla információkhoz, amit ez az üzleti vállalkozás szintén megismerhet a vásárláskor. És ha elég sikeres lesz, és gyorsan terjeszkedik ez a cég (vagy egy másik hasonló profilú), akkor akár elég érdekessé is válhat hozzá, hogy bekebelezze egy ilyen profilra is nyitott hatalom. (Egy kormány, egy árnyék kormány, egy terror szervezet, vagy egy információk gyűjtésére szakosodott cég, mint a Google?).

dns_ajandek5

Mindezt az iparágat akkor bevezetve a piacra, mikor az emberek (szerencsére nem mind) a Google város fotói, a boltok biztonsági kamerái, sőt még a tüntetések fotózása ellen is tiltakoznak. Hogy a mindenféle RF ID, vonalkód, és egyéb nyilvántartásba vételi, és személyiség jogi panaszokat ne is emlegessük.

 

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!