A legrövidebb hétvége

Mint a Propeller.hu is megírta a mostani a legrövidebb hétvége az évben. Nem elég, hogy a gázválság miatti munkanap átrendezéssel elveszítettük a szombatot, és ezen a héten két péntek volt. Ráadásul vasárnap átállítottuk az órákat nyári időszámításra, így ma egy órával kevesebbet is alhattunk.

Frissítés: 2018. október 28. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát. – persze megteheted már előtte való este, vagy utána is, csak ne halogasd túl sokáig! Különösen a többi kütyüt ne felejtsd el átállítani, mert utána csak a probléma van velük!

Viszont tegnap ennek az átrendezett hétvégének az örömére sikerült néhány vásárlást elintéznem. Általában ugyanis nekem nincs szabadidőm, de ha mégis akad, akkor olyankor, mikor még / már / egyáltalán nincs nyitva egyik bolt sem. Többek közt ezért is bosszant, hogy vannak, akik gőz erővel kardoskodnak a boltok hétvégi nyitva tartásának korlátozásáért (de ez most nem ide tartozik)…

Miközben ezt a postot próbáltam kitenni az oldalra, kiderült, hogy a blog motor nem támogatja a nyári időszámítás automatikus módosításait, így kézzel kell a beállításokban buherálni. Ez felvet egy újabb – ilyenkor egyébként sajtóban is gyakran előkerülő – kérdést: mi értelme ennek az egésznek?
A téli/nyári időszámítás és az előre-hátra 1-1 óra módosítást eredetileg azért találták ki az emberek, hogy a nap járása, illetve az éjszakák és nappalok hosszának változásait kompenzálják. Az igazi ok a költséghatékonyság lett volna. A nap ugyan máskor kel fel, de ha átállítjuk az órákat, akkor nagyjából követni tudjuk a világos és sötét napszakokkal, így nem kell annyit világítanunk az időkapcsolós közvilágítással, stb. Azonban már többször, többen is megállapították, hogy az emberek energia felhasználása annyira megváltozott a XX-XXI. században, hogy ez a régimódi óraátállítgatás egyáltalán nem befolyásolja, sőt talán több gondot okoz, mint amennyi haszna van. A sok készenléti üzemmódban működő fogyasztó, a klíma berendezések, számítógépek, töltők sokkal több áramot fogyasztanak (világosságtól függetlenül), mint amennyit az esetleges világítás optimalizálással meg lehetne spórolni. Ráadásul a köz- és épület világítást már a legtöbb helyen nem időkapcsolóval, hanem fényérzékelőkkel oldják meg, az irodákban és lakásokban pedig kialakítástól függően vagy folyamatosan ég a villany, mert ha kint világos van, akkor sincs bent megfelelő fény, vagy csak akkor világítanak az emberek, ha sötét van, ez pedig nem az óra állásától függ. Egy Magyarországon nemrégiben készült felmérés szerint mégis egy nagyváros fogyasztásának megfelelő energia takarítható így meg éves szinten. Kérdés, hogy ez a magyar energiafelhasználás korszerűtlenségét (pl. idő kapcsolók használata fényérzékelők helyett), vagy a felmérés hibáját hordozza inkább magán…

Kiegészítés: További érdekes információk a témával kapcsolatban ebben a bejegyzésben! -> Ne felejtsétek el átállítani a fényképezőgépek óráit!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!