Nyugovóra térés Clevleys partjainál…

Nyugovóra térés
A Riverdance teherkomp 2008. február 1-én futott zátonyra Blackpool északi partvidékén. A munkások a kép készítésekor is dolgoztak a clevleys-i parton oldalára fordult hajó megmentésén.
2008. május 31. Cleveleys, Nagy Britannia
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Talán ez jobb cím lett volna a képnek, amit végül Riverdance címmel indítottam az idei (27.) Sajtófotó Pályázaton. Talán jobb hatásosabb cím lett volna, hiszen a képen a lenyugvó nap látszik, és vele együtt végső nyughelyén a hajó, aminek a nevét kapta a fotó. Ezzel a címmel választották ki a Természet és tudomány kategória harmadik legjobbjának, így ezt a címet fogja viselni. Talán az idők végezetéig. Amiről kicsit a kép is szól: hogy lenyugszik a nap, és a hullámokkal dacoló komp se szeli többé a habokat. Igaz, ez a tudatosság nem volt mind benne, mikor a fotót készítettem. Egy kicsit más (szó)kép(zet) társítás vonzott hozzá eredetileg (a látvány mellett): a tánc.

A hajó neve Riverdance, ami szabad fordításban mondjuk Folyó vizén táncoló lehetne, és már az első híradásokból elég egyértelmű volt, hogy ez a komp már nem táncol többet a hullámokon. Az csak fokozta az érdeklődésem, hogy a hírek szerint a baleset Blackpool partjainál történt, ami a táncosok egyik kultikus helye, és hogy ugyanezt a nevet viseli egy világhírű írsztepp társulat, erősítve az ügy táncos kötődését.
Hosszasan kísértem figyelmemmel a hajó sorsát, és a fejleményeket leíró cikkeket. Majd pár hónappal a hajótörés után úgy alakult, hogy pont Blackpoolba mentem dolgozni, és ezzel lehetőségem nyílt, hogy felkeressem a roncsot. Addigra a baleset idején szállított kamionokat már leemelték a fedélzetről, sőt a fedélzet jó részét is elbontották. A partról eltakarították (jobbára a sirályok) a rakományból széthullott árut. Már csak a parton “felejtett” acélteknő állított emléket….önmagának. A turistalátványossággá vált egykori vizijárművet teljesen magára hagyták. Dagály idején most is a hullámok játszanak a mozdíthatatlan fém hajótesttel, apálykor földmunkagépek stabilizálják a fekvését, hogy az épülő új látogatóközpont részeként továbbra is turistákat csalogasson Clevleys homokpartjára fürdőzni, játszani.

A képet nem tartom igazán természetfotónak, ezért nem is látom értelmét további pályázatokon indítani. Különben sem vagyok pályázgató típus. Viszont úgy érzem, hogy a képelemek, és azok kapcsolata miatt nagyon illik a sajtófotó pályázat természet és tudomány kategóriájába. Ha nem is ez a legjobb kép a kategóriában, örülök, hogy a legjobbak közé választották. Egyébként egészen biztos, hogy nem e a legjobb kép, mivel a kategória győztes is egy szerintem sokkal jobb kép lett, sőt több másikat is meg tudnék nevezni, amit jobbnak tartok.

Persze örülök ennek a harmadik helyezésnek, és nagy becsben fogom tartani. Sőt igyekszem megfelelni is neki, próbálok a jövőben majd természetfotókat is készíteni.

Kiegészítés: Egy évvel később visszatérve ugyanoda, azt kellett tapasztalnom, hogy a hajóroncsot már teljesen elbontották, és semmi nyoma, hogy valaha egyáltalán ott volt. Pedig mikor a kép készült még olyan változatokat hallottam, hogy meg akarják tartani újabb turista látványosságként, ha már a szomszédos Blackpool amolyan munkásosztály beli üdülőtelepülés.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!