Net…

Megszüntettem az ADSL előfizetésem, így már otthon is 3G-vel internetezek, és csak egy net elôfizetést kell fizetnem. A sebességgel eddig nem volt gondom, a torrent használat (tiltja a 3G szerzôdés) meg eddig se nagyon hiányzott.

A legnagyobb gond a sávszélesség megosztása volt. Eddig as ADSL egy wifi routeren keresztül jutott el több eszközbe. Most már az is gondot okoz, hogy a routerbe hogy csiholjak netet, hisz az USB 3G modemet nem lehet rákötni.

Szerencsére Macen vannak erre remek megoldások. A PC-t nem is használom egy ideje, így annak netet se kell nagyon biztosítani. De a Macre rákötve ez is könnyen megoldható. Ez a Mac OSX egy remek szolgáltatása. Akár vezetéket dugok bele, akár BlueToothra vagy WiFire állítom a net megosztást, a csatlakoztatott eszközök látják az netet. Az iPhone számára így most a Mac osztja meg az Internetet wifin keresztül, így nem kell mobil netet használnom itthon..

A wifi router ezzel feleslegessé is vált számomra, egyelőre nem használom.. Már csak as okoz néha gondot, hogy menet közben nem tudok netezni az iPhone-on. Sok funkciója ugyanis erôsen net függô. Lehet hogy érdemes lenne bevállalnom a T-Mobile iPhone-ra szabott Ikon csomagját. Fôleg mivel az iPhone is képes a leírt megosztás trükköt elôadni. Más telefonokkal ellentétben BlueTooth adatkapcsolatra nem képes, viszont WiFi-n meg tudja osztani saját 3G netkapcsolat, így akár egy számítógép is netezhet rajta keresztül. Ezt más telefonok alapból tudják vezetéken, vagy akár BlueTooth-on keresztül. Az iPhone-hoz viszont be kell szerezni a Netshare programot. Ennek jogi státusza jelenleg kétes. A készítôk állítják, hogy nem sértenek sem törvényi, sem iPhone fejlesztési elôírásokat. Az Apple viszont már több alkalommal letiltotta az alkalmazást az AppStore rendszerrôl, így nem tudják terjeszteni. Jelenleg ez a helyzet Majd kiderül, meddig jogászkodnak a dolgon.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!