Think different….Apple

apple-logo1Az Apple jelmondata, hogy Think different, vagyis Gondolkodj másként. Ez elsősorban talán arra vonatkozik, hogy ne a szokványos (jelen értelmezésben pl Windows alapú) megoldásokat keresd. Mivel már jó ideje Apple gépet használok, ez kezd egyre jobban menni, de nem is hittem volna, hogy ennyire. Eleinte elég fura egy Mac használata, mert minden máshol van mint Windows alatt, minden máshogy néz ki, és egész más mindennek a filozófiája. Szerencsére vannak ingyenes képzések az alapok bemutatására, és sokan szívesen segítenek a magyar Mac felhasználói közösség tagjai közül is.

Ma újabb tapasztalattal gazdagodtam, de ehhez kell egy kis előtörténet, hogy érthetővé váljon – remélem sikerül – a végkövetkeztetés…

-Szóval kezdetben kicsit furcsa, de ha a betanulás idejére mellőzi az ember a Windows használatát, elég gyorsan bele lehet rázódni, és rájön az ember, hogy ami elsőre értelmetlen és furcsa, az tulajdonképpen egészen jól kézre esik. (Persze vannak azért olyan dolgok, amik hosszú használat után sem ideálisak, de a legtöbb ilyennel csak ritkán találkozik az átlag felhasználó – mondjuk én sok midnenben nem vagyok átlag felhasználó, de ez egy külön történet.)

-Aztán egészen természetessé válnak a Maces dolgok, és megközelítések.

-Utána már annyira rutin szerűvé válik, hogy néhány hét, legfeljebb hónap után otthonosabban mozog az ember egy Macen mint több év, vagy akár évtized után Windowsos környezetben.

-Aztán mikor néha újra Windows elé kellett ülnöm (néhány dolgot átmásolni a régi gépről, vagy  például a munkahelyi kényszernek engedve), kezdtem nem érteni, hogy hogy a fenébe lehet egyáltalán ilyen gépeken dolgozni? Évtizedekig semmi gondom nem volt a Windows használatával. Se nehézkesnek, se macerásnak nem éreztem. Most meg a gondolatától is kiráz a hideg.

Mindezek után eddigi munkahelyemen kénytelen voltam Windowst használni, mert ez volt a felsőbb akarat, és eddig nem is volt igazán komoly gond. Bár a kényelmes Windowsos munkához szükséges alap programok nem igazán adottak, de el lehet boldogulni vele – kb. úgy ahogy az ősember is boldogult a pattintott kőszerszámokkal.

Egyik napról a másikra azonban még a korábbinál is döcögősebb lett a munka, egyre több fagyás, egyre több rendszer hiba, egyre lázasabban dolgozó rendszergazdák. Mára teljesen leállt a rendszer, senki nem tudott dolgozni, mindenki ment korán haza (legalább ennyi előnye volt a dolognak). Én meg kezdem egyre kevésbé érteni, hogy miért is kell komoly helyen PC-t és Windowst használni Mac helyett….illetve azt értem igazán, hogy a komolyabb helyeken (különös tekintettel a grafikai és videó stúdiókra, nyomdákra, és újságokra) miért használnak elsősorban Maceet. A megbízhatóság és a stabilitás miatt….mi kell még?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!